'Slachtpartij door leger van Rwanda onder Tutsi's'

KIZINGA/BRUSSEL, 11 okt. Het Rwandese leger heeft de afgelopen dagen een bloedbad aangericht onder Tutsi-boeren in het noordoostelijke district Mutara. Dit zeggen gevluchte boeren uit Mutara, die gisteren in de Oegandese grensplaats Kizinga aankwamen.

De militairen zouden ten minste duizend Tutsi's hebben vermoord wegens vermeende steun aan het Rwandees Patriottisch Front (RPF), dat het land vorige week vanuit Oeganda binnenviel. 'Ze dreven de mensen samen in hun dorpen en openden toen het vuur, terwijl anderen de huizen in brand staken', aldus een van de vluchtelingen. De militairen kregen volgens de vluchtelingen hulp van Hutu-burgers, die de Tutsi's met machetes te lijf gingen.

De president van Rwanda, Juvenal Habyarimana, heeft de beschuldigingen ontkend. Wel geeft hij toe dat in Mutara nog altijd hevige gevechten plaatshebben tussen het RPF en het Rwandese leger, dat steun krijgt van Zairese soldaten. Het aantal rebellen zou voortdurend groeien, doordat veel Rwandezen die in het verleden naar het buitenland zijn gevlucht, zich bij hen aansluiten. Het zou voornamelijk gaan om goed getrainde deserteurs uit het Oegandese leger.

De Belgische regering heeft vanmorgen Habyarimana's verzoek om meer militaire steun afgewezen. Bovendien liet zij weten dat de missie van de 500 Belgische paracommando's die nu al in Rwanda zijn gestationeerd, louter humanitair blijft en dat zij niet actief zullen deelnemen aan de strijd tegen het RPF. (DPA, Reuter)