Sjatalin: SU heeft tekort van 500 mld

ROTTERDAM, 11 okt. Het begrotingstekort van de Sovjet-Unie valt dit jaar nog hoger uit dan Sovjet-economen afgelopen augustus meldden.

Stanislav Sjatalin, lid van de presidentiele raad van Michail Gorbatsjov en auteur van het naar hem vernoemde 500-dagenplan, zei gisteren voor een commissie van de Verenigde Naties in New York, dat het tekort in 1990 zal uitkomen op 150 miljard roebel, bijna een half biljoen gulden, 10 a 20 miljard roebel hoger dan de schatting uit augustus. De raming van de regering-Ryzjkov bedraagt nog steeds 60 miljard roebel.

Sjatalin vertelde de commissieleden van de VN dat de Sovjet-economie het reusachtige begrotingstekort niet kan dragen en dat er daarom 'zeer, zeer harde maatregelen' genomen moeten worden om het tekort terug te dringen.

Hij zei verder dat de convertibiliteit van de roebel ten minste nog drie jaar zal vergen, 500 dagen zijn volgens hem in elk geval onvoldoende.

Gisteren keurde het parlement van de Russische federatie, de republiek van Boris Jeltsin, het voornemen goed om in Rusland al op 1 november aanstaande een begin te maken met het 500-dagenplan van Sjatalin.

President Gorbatsjov zal aanstaande maandag de knoop doorhakken en bekend maken welke van de hervormingsplannen, waarvan die van Sjatalin het verst gaat, in de hele Sovjet-Unie moet worden doorgevoerd.

Het Centraal Comite van de Communistische partij heeft gisteren Gorbatsjovs voorstel gesteund om over het invoeren van particulier eigendom in de Sovjet-Unie eerst een referendum te houden onder de bevolking. Radicalen in het parlement van de Unie en in de Russische federatie zijn tegen zo'n referendum omdat ze uitstel vrezen.