Poolse geheime dienst beschuldigd

WARSCHAU, 11 okt. De Poolse geheime dienst heeft zich tussen 1968 en 1971 schuldig gemaakt aan smokkel, diefstal en fraude op zeer grote schaal. Toen de partijtop dat ontdekte, werd er een eind aan gemaakt, maar de schuldigen werden nooit vervolgd of gestraft. Dat is gisteren in Warschau gezegd door een hoge politiefunctionaris en door minister van binnenlandse zaken Kozlowski. Volgens hen is in 1984 juridische vervolging aanbevolen van de bendeleden. Daar werd echter door de toenmalige partijleider Jaruzelski, nu president van Polen, een stokje voor gestoken. Volgens Kozlowski heeft de geheime dienst onder leiding van de zaterdag gearresteerde generaal Czeslaw Milewski, tot 1984 lid van het politburo van de partij, een 'netwerk' op touw gezet voor de diefstal van 'enorme hoeveelheden goud, juwelen en kostbaarheden' in het Westen. Van de bende maakten agenten van de geheime dienst en in het Westen levende Polen deel uit. Van de buit is inmiddels 65 kilo goud en een hoeveelheid juwelen in beslag genomen. (UPI)