PLO-raad praat over gebruik vuurwapens

TUNIS, 11 okt. Een PLO-bijeenkomst, die sinds gisteren in Tunis bijeen is, zal mogelijk formeel toestemming geven voor het gebruik van vuurwapens door Palestijnen in de Intifadah, de Palestijnse volksopstand in door Israel bezet gebied. Dat heeft Yasser Arafats woordvoerder Bassam Abu Sharif gezegd. De huidige PLO-politiek is dat Palestijnen 'alle tot hun beschikking staande middelen' kunnen gebruiken; de PLO heeft echter niet openlijk gepleit voor gebruik van vuurwapens.

De bijeenkomst van de Centrale Raad was al weken geleden vastgesteld. De dood van 21 Palestijnen maandag in Oost-Jeruzalem bij een botsing met de Israelische politie heeft de intifadah echter op de voorgrond geplaatst in plaats van de crisis in het Golfgebied.

Een andere PLO-functionaris zei echter te betwijfelen of de Centrale Raad de officiele politiek ten aanzien van het gebruik van vuurwapens zal wijzigen. Volgens hem wil de organisatie Israel geen motief geven voor hardere onderdrukking van de opstand.

PLO-leider Arafat riep de Palestijnen in bezet gebied gisteren op hun verzet tegen de Israelische troepen te versterken en 'de bezetter hardere slagen toe te brengen'. In een boodschap ter gelegenheid van de 35ste maand van de Intifadah riep hij op tot verharding van de opstand. Arafat zwaaide in het bijzonder de Palestijnen van Oost-Jeruzalem lof toe 'die de heilige plaatsen van islam en christendom heldhaftig hadden verdedigd tegen fanatieke zionistische groepen'. (AFP, DPA, Reuter)