OVER NIERTJES EN NOOTJES

Als u om borrelpraat verlegen zit, denk dan eens aan de nootjes waaraan u staat te knabbelen. De cashewnoot heeft een rijke geschiedenis, zo laat het Koninklijk Instituut voor de Tropen ons weten. Onze voorvaderen die onder de vlag van de Verenigde Oost-Indische Compagnie de wereldzeeen bevoeren, maakten met het nootje kennis in Brazilie en gaven het de misprijzende naam 'olifantsluis' (olifants-luis). De Portugezen gaven blijk van meer waardering. Zij transplanteerden de cashewboom van de ene naar de andere kolonie, van Brazilie naar Afrika en de oostkust van India. Vandaar verspreidde de boom zich naar andere tropenstreken.

De noot is niet het enige produkt van de cashewboom (in het Duits toepasselijk 'Nierenbaum' genoemd). De nootjes hangen als niertjes aan een peervormig verdikte, geelrode vruchtsteel, die in Indonesie bekend staat als 'djambu monjet' en een lekkernij op zichzelf is. De bolster van de noot bevat een heilzame olie.

Cashewnoten worden ook wel Bombay-noten genoemd. De boomgaarden ten zuiden van Bombay leveren een groot deel van de wereldproduktie van cashewnoten. Daar bevindt zich ook de verwerkende industrie, waar de nootjes voorzichtig uit hun bolster worden gepeld om beschadiging, en dus verlies van marktwaarde, te voorkomen. Niet alleen de oogst uit eigen streek wordt daar verwerkt, ook Oost-Afrika stuurt er vrachten ongepelde nootjes heen. Na het pellen worden de nootjes razendsnel luchtdicht verpakt, zodat de Indische hitte er geen vat op kan krijgen, en dan verscheept naar de consument in welvarende landen.

Hier volgt een recept voor een snel te bereiden hoofdgerecht voor 2 personen. U heeft nodig:

1 varkenshaasje (ongeveer 250 gram)

2 eetlepels zoete sojasaus (ketjap manis)

1 theelepel maizena

1 mespunt kerrie- of gemberpoeder

1 prei

een halve struik bleekselderij

20 gram boter

100 gram cashewnoten

(gembersiroop)

zout, peper

Snijd het vlees in vingerlange repen. Doe de repen in een kom en roer er de sojasaus, de maizena en het kerriepoeder door. Maak de prei en de bleekselderij schoon en snijd ze in smalle ringen. Verhit de boter in een wok of braadpan. Laat het vuur hoog staan en roerbak de repen vlees in de boter. Schep na 2 minuten de groenten door het vlees. Draai het vuur laag en laat het gerecht in ongeveer 5 minuten gaar worden. Roer op het laatst de noten erdoor. Schenk er desgewenst een scheutje water of gembersiroop bij en breng het gerecht op smaak met zout en peper. Serveer er rijst bij.

    • Annelène van Eijndhoven