Oostduitse Stasi blijkt nog voor een deel actief

BONN, 11 okt. Onderdelen van de vroegere Oostduitse staatsveiligheidsdienst (Stasi) functioneren nog steeds.

Vorige week zaterdag, drie dagen na de Duitse eenwording op 3 oktober dus, heeft een eergisteren wegens spionage aangehouden hoge medewerker van de Westduitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) nog in Oost-Berlijn met zijn Stasi-begeleidingsofficier contact gehad.

Daarbij overhandigde deze vertegenwoordiger van de Hoofdafdeling Inlichtingen (HVA) van de Stasi hem 10.000 mark voor inlichtingenmateriaal. Zondag werd hem bovendien een vertrek naar de Sovjet-Unie en een functie bij de Sovjet-geheime dienst KGB aangeboden.

De 54-jarige BfV-man Klaus Kuron wilde om familie-redenen niet op dat aanbod ingaan, zo heeft het Westduitse openbaar ministerie na eerste verhoren bekendgemaakt. Hij was echter bang te worden gekidnapt en vroeg daarom om bedenktijd. Dinsdag gaf hij zichzelf aan bij de Duitse justitie. De man had toegang tot 'zeer geheime' inlichtingen, die hij sinds 1982 'compleet' aan de Stasi leverde. Daarvoor ontving hij vaste maandelijkse betalingen van eerst 4.000, later 4.500 mark, extra premies (in totaal ruim een half miljoen mark) en onderscheidingen. Hij had zich in '81 wegens geldzorgen bij de Stasi aangemeld en was in '82 inlichtingen gaan leveren. Hij heeft sindsdien ook enkele keren rechtstreeks contact gehad met de vroegere Stasi-spionagechef Markus 'Mischa' Wolf, zo heeft een woordvoerder van de Duitse procureur-generaal meegedeeld.

Westduitse inlichtingen-specialisten noemen de bedragen die Kuron van de Stasi kreeg 'uitzonderlijk hoog'. De wegens twintig jaar spionage voor de Stasi gearresteerde 47-jarige directeur-generaal, dr. Gabriele Gast, van de Westduitse inlichtingendienst BND, zou uit overtuiging en niet tegen betaling voor de DDR hebben gewerkt. Zij was op de vlucht, vermoedelijk gewaarschuwd vanuit Oost-Berlijn, toen zij zondag op het nippertje in Garmisch-Partenkirchen, aan de Duits-Oostenrijkse grens, werd aangehouden.

De verhoren van de 54-jarige BfV-man hebben intussen geleid tot de arrestatie van nog eens acht DDR-agenten in de Bondsrepubliek. Zij zouden zowel voor de spionage-afdeling van de Stasi als de KGB hebben gewerkt. De procureur-generaal in Karlsruhe zou nu beschikken over een lijst van Stasi-inlichtingenmensen die werkten en werken op het grondgebied van de vroegere Bondsrepubliek. In de komende dagen mogen meer arrestaties worden verwacht, zei zijn woordvoerder.

    • J. M. Bik