Olieprijs iets gedaald tot rond veertig dollar per vat

ROTTERDAM, 11 okt. De olieprijs op de internationale termijnmarkten zijn gisteren en vanochtend iets gedaald na het dinsdag genoteerde record van de huidige crisis van ruim 42 dollar per vat van 159 liter. Maar het niveau blijft zich rondom de 40 dollar per vat bewegen, onder invloed van de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten en nieuwe gegevens over een verdere verlaging van de voorraden in de Verenigde Staten.

Ook tekorten aan bepaalde olieprodukten, vooral in het Verre Oosten, hebben een prijsopdrijvend effect. Handelaren vrezen voor toenemende tekorten bij het invallen van de winter. De belangrijkste oorzaak voor de tekorten is het wegvallen van een grote, moderne raffinaderij in Koeweit die tot 2 augustus veel produkten naar het Verre Oosten exporteerde.

Gisteren sloot de prijs voor Noordzee-olie ('Brent') op de termijnmarkt in Londen op 40,10 dollar per vat voor contracten met leveringsdatum in november. De openingsnotering voor Brent was vanochtend 40 dollar per vat; in de loop van de ochtend daalde de prijs voor levering in november naar 39,75 dollar. Op de termijnmarkt in New York werd gisteren de belangrijkste Amerikaanse oliesoort, West Texas Intermediate, verhandeld op een nieuw record van 41,15 dollar. De slotnotering was 38,69 dollar. Een nieuwe stijging, naar 40,29 dollar voor deze oliesoort werd vandaag genoteerd op de termijnmarkt in Singapore.

Sir Peter Holmes, de Britse topman van Shell, zei deze week te verwachten dat de olieprijs kan worden gestabilieerd op ongeveer 25 dollar per vat zodra de Golfcrisis wordt opgelost. Bij die prijs zal de produktie in de niet-OPEC-landen geleidelijk toenemen, terwijl de groei in het verbruik in de Westerse landen zal afnemen door meer energiebesparing. Volgens een nieuw rapport van Dar en Company, een adviesbureau in Londen, zou tegen 1992 een verlaging tot rondom 20 dollar kunnen worden bereikt. Daarna zal de prijs, afhankelijk van het tempo van investeringen in de olie-industrie, in het bijzonder in de OPEC-landen en de Sovjet-Unie, schommelen tussen de 20 en 30 dollar per vat.

Pag.15: Olieproduktie Sovjet-Unie omlaag