Octavio Paz winnaar van Nobelprijs literatuur

STOCKHOLM, 11 okt. De Nobelprijs voor literatuur gaat dit jaar naar de Mexicaanse schrijver Octavio Paz. Dit heeft de Zweedse Academie vanmorgen bekendgemaakt. De 76-jarige schrijver krijgt de prijs voor zijn hartstochtelijke literatuur met verre horizonten, zijn intelligentie en humanistische integriteit.

Paz geldt al vele jaren als een van de belangrijkste Spaanstalige dichters en essayisten. In zijn geboorteland is hij vooral bekend als de belangrijkste vertolker van de nationale Mexicaanse mythe. In 1950 publiceerde hij 'Het labyrinth der eenzaamheid', waarin hij de Indiaanse en Spaanse wortels van zijn cultuur onderzoekt.

Paz woont en werkt in Mexico Stad. Tot 1968 vervulde hij functies in de diplomatieke dienst.

Net als in voorgaande jaren het geval was, komt de keuze van de winnaar van de Nobelprijs voor literatuur als een verrassing. Op de meeste lijstjes die de afgelopen dagen circuleerden kwam zijn naam niet voor. Alleen al het feit dat ook vorig jaar een Spaanstalige schrijver is bekroond maakte Paz voor velen tot een vrijwel kansloze kandidaat.