Mitterrand verwacht meer rellen

PARIJS, 11 okt. De Franse president Mitterrand vreest dat de ernstige rellen afgelopen week in Lyon een illustratie zijn voor raciale spanningen in Frankrijk. Mitterrand waarschuwde gisteren in een kabinetszitting voor nieuwe uitbarstingen van geweld.

Het kabinet boog zich over de oorzaken van het geweld in Vaulx-en-Velin, een grijze voorstad van Lyon. Nadat een jongen was omgekomen bij een ongeluk waarbij een politiewagen was betrokken, volgden vier dagen van gewelddadig protest door jongeren, voornamelijk van Noordafrikaanse afkomst. Volgens hen maakt de politie zich schuldig aan racisme.

De uitbarsting van geweld is volgens Mitterrand 'een gevolg van de tendens steden te bouwen die wanhoop en negativisme veroorzaken en die een dialoog moeilijk maken'. De vier miljoen buitenlanders in Frankrijk, van wie het merendeel uit Noord-Afrika komt, wonen vooral in verpauperde slaapsteden. 'We hebben te maken met problemen die de komende jaren op onze maatschappij zullen blijven drukken', aldus Mitterrand.

De hevige rellen hebben een kostbaar, tien jaar oud overheidsprogramma om de desolate wijken vol hoogbouw op te knappen, in diskrediet gebracht. Juist Vaulx-en-Velin, waar driekwart van de bewoners van Noordafrikaanse afkomst is, had een uitgebreide opknapbeurt achter de rug. Volgens ambtenaren zijn er in Frankrijk wel 400 buitenwijken en voorsteden waar gemakkelijk nieuwe rellen kunnen uitbreken. Het optimisme dat raciale onlusten, zoals die regelmatig uitbreken in Groot-Brittannie, in Frankrijk kunnen worden voorkomen, heeft een flinke deuk opgelopen.

Mitterrand heeft persoonlijk een groep architecten aangesteld die kleinschalige en betaalbare woonhuizen moeten ontwerpen. De Franse president wil daarmee voorkomen dat in de Franse steden getto's voor buitenlanders ontstaan. (Reuter)