'Libiers ook betrokken bij aanslag Lockerbie'

NEW YORK, 11 okt. De bom die in december 1988 de Boeing 747 van Pan Am boven het Schotse Lockerbie vernietigde, is mogelijk door agenten van de Libische geheime dienst geassembleerd, zo heeft de New York Times gisteren gemeld. De New York Times haalde Amerikaanse regeringsfunctionarissen aan die zeggen over nieuw bewijsmateriaal te beschikken.

Tot dusverre werd aangenomen dat een extremistische Palestijnse groep, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina algemeen commando (PFLP-gc) van Ahmed Jibril, in opdracht van Iran de aanslag had gepleegd en dat Syrie op de hoogte was en niets had gedaan om haar te voorkomen. Volgens de nieuwste theorie heeft Jibril Libische agenten betaald om de actie uit te voeren nadat hij in oktober 1988 had ontdekt dat Westerse geheime diensten in zijn groep waren geinfiltreerd.

Amerikaanse en Schotse onderzoekers zouden hebben ontdekt dat het gebruikte ontstekingsmechanisme identiek is aan ontstekingsmechanismen die 10 maanden voor de ramp boven Lockerbie zijn aangetroffen in het bezit van twee Libische agenten in Senegal. Deze ontstekingsmechanismen verschillen fundamenteel van die welke worden gebruikt door het PFLP-gc. De twee Libiers werden in juni 1988 door de Senegalese autoriteiten vrijgelaten, in weerwil van Amerikaanse protesten. Libische agenten, zo meldden Franse en Britse bladen enkele weken geleden, worden ook verdacht van een rol bij de bomexplosie in een passagiersvliegtuig van de Franse luchtvaartmaatschappij UTA, in september 1989 boven Niger. (Reuter)