Koffie geeft geen verhoogde kans op hart- en vaatziekten

ROTTERDAM, 11 okt. Het drinken van gewone koffie geeft geen verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Dit is de conclusie van een onderzoek onder ruim 45.000 Amerikaanse mannen. Consumptie van koffie zonder cafeine geeft wel een licht verhoogde kans op hartkwalen.

Over de vraag naar de schadelijke effecten van koffie wordt al vele jaren intensief gedebatteerd in wetenschappelijke tijdschriften. De deze week in het New England Journal of Medicine te verschijnen onderzoeksresultaten zijn in overeenstemming met een tendens die zich de laatste jaren aftekende. Zo hadden Wageningse onderzoekers onder leiding van prof. dr. M. Katan dit voorjaar aangetoond dat koffievet wel een cholesterolverhogende werking heeft, maar niet door koffiefilters dringt. Hierdoor werd verklaard waardoor uit Scandinavisch onderzoek een cholesterolverhogend effect was gebleken: Scandinaviers zetten veelal koffie in een pannetje, dus zonder filter.

De aan de Erasmusuniversiteit verbonden dr. R. Grobbee is een van de onderzoekers die de grote epidemiologische studie in de Verenigde Staten heeft uitgevoerd. Volgens hem is nader onderzoek geboden naar de vraag waarom gedecafeineerde koffie wel ongunstige effecten heeft op het hart.