Koeman overtreedt 'gedragscode'

BARCELONA, 11 okt. Ronald Koeman is om disciplinaire redenen niet opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal dat volgende week woensdag de eerste EK-kwalificatiewedstrijd speelt tegen Portugal. Dit naar aanleiding van zijn uitlatingen van vorige week zaterdag over het spelsysteem van Oranje. Koeman wilde gisteravond geen commentaar geven op de beslissing van bondscoach Rinus Michels. Wel zei hij: 'Ik ga over deze zaak de komende dagen nog eens rustig nadenken. En dan zal ik een beslissing nemen of ik me ooit nog beschikbaar stel voor het Nederlands elftal.'

Wat de bondscoach betreft is de maatregel echter eenmalig. 'Ik zou het betreuren voor het Nederlands elftal ', aldus Michels, 'als Ronald na Frank Rijkaard de tweede zou zijn die om persoonlijke motieven niet meer voor het team wil uitkomen. Dan wordt het collectief opnieuw geschaad.' Michels vindt dat Koeman de afgesproken gedragscode heeft overtreden. Spelers en bondscoach zijn volgens hem overeengekomen dat kritiek op de speelwijze 'binnen de groep' moet blijven.

In Barcelona kondigde Koeman zaterdag aan dat hij met Michels wilde praten over een driespitsensysteem, waarin centrumspelers als Van Basten meer aanvoer krijgen vanaf de vleugels. 'Met de gehanteerde tactiek tegen Italie bereiken we niets', liet de vrije verdediger zich ontvallen. En: 'In het huidige voetbal moet je niet via het centrum willen doorbreken. Daar is de ruimte niet meer voor.'

Koeman wees op het feit dat zijn team Barcelona momenteel veel succes heeft met deze speelwijze. Het is een spelsysteem dat Cruijff al hanteerde bij Ajax en nu dus toepast op de Spaanse lijstaanvoerder. Michels, die op Sicilie verkondigde dat zijn nieuwe systeem volledig was afgestemd op de laatste ontwikkelingen in het moderne voetbal, vindt dat Koeman met zijn uitlatingen afspraken heeft geschonden. De bondscoach liet dat gisteren ook aan Johan Cruijff weten, hoewel hij ervan uitgaat dat de mening van Koeman niet door zijn trainer is ingegeven. Michels: 'Ik heb lang moeten wikken en wegen om een voetballer met de klasse van Ronald Koeman uit de selectie te halen. Voor de wedstrijd tegen Italie hebben we echter duidelijk de spelregels afgesproken. Als iemand commentaar heeft dan moet dat binnen de groep blijven. Ik verwacht zeker van mijn vice-aanvoerder dat hij zich daaraan houdt. Een jonge speler had ik dit minder kwalijk genomen.'

Hoewel het Nederlands elftal op Sicilie aanvallend inderdaad geen vuist kon maken, voelt Michels er weinig voor woensdag tegen Portugal van de ingeslagen weg af te wijken. 'Waarom zouden we dat doen', vraagt de bondscoach zich af. 'Dit spelsysteem hebben Advocaat (assistent-trainer, red.) en ik goed doordacht. Er is alleen tijd voor nodig om er een goede uitvoering aan te geven. Binnen de muren van het trainingskamp zullen we de voor- en nadelen moeten afwegen. Maar, als een ander anders speelt, hoeven wij dat nog niet over te nemen.'

De maatregel van Michels komt op een moment dat Ronald Koeman een goede periode doormaakt bij Barcelona. Vorige week woensdag scoorde hij als vrije verdediger drie van de zeven goals in de Europa Cup-wedstrijd tegen Trabzonspor. In de competitie heeft Koeman twee treffers achter zijn naam staan. 'Ik ben weer op het niveau zoals ik bij PSV speelde', zegt hij. 'Terwijl het hier toch veel moeilijker is om je zo dwingend te manifesteren. Het peil van het voetbal ligt hoger dan in Nederland en als je even gevaarlijk bent zetten ze een mannetje op je. Na die goede prestatie in de Europa Cup-wedstrijd kreeg ik zaterdag tegen Athletic de Bilbao heel weinig ruimte. Wanneer ik me aanbood of een bal bij de keeper ophaalde, stond er meteen iemand klaar om me op te vangen.'

Na de teleurstellende ervaringen op het WK in Italie had Ronald Koeman goede voornemens. 'Het was aanvankelijk moeilijk om alles wat daar is gebeurd van me af te zetten. Op een gegeven moment heb ik tegen mezelf gezegd: Ronald, je begint weer helemaal opnieuw. Ik geef nu ook wat extra's om iets recht te zetten.' Wat het Nederlands elftal betreft heeft de teruggekeerde Rinus Michels daar een stokje voor gestoken.

    • Erik Oudshoorn