Gerechtelijk onderzoek naar verspreider computervirus

ROTTERDAM, 11 okt. Justitie in Rotterdam heeft een gerechtelijk vooronderzoek ingesteld naar aanleiding van schade die door een computervirus is aangericht. Twee bedrijven hebben aangifte gedaan van beschadiging van hun programmatuur. Onderzocht wordt nu of een softwareleverancier die onopzettelijk besmette programmatuur heeft geleverd beticht kan worden van 'voorwaardelijke opzet' bij de verspreiding van het virus.

Het virus, Dark Avenger getiteld, verspreidt zich als elk computervirus door zichzelf te kopieren naar een nog onbesmet programma als een besmet programma wordt gestart. Maar daarnaast verspreidt het zich ook als met een zogeheten virusscanning-programma de computerprogramma's op aanwezigheid van een virus worden onderzocht. Dat is bijzonder efficient, omdat dan in de regel alle programma's op de harde schijf van de computer de revue passeren. Een keer scannen kan dan leiden tot de besmetting van alle programma's. Mr. C. van Noortwijk van de vakgroep Informatica en Recht van de Erasmus Universiteit Rotterdam: 'Het is de wraak van de virusmakers op de virusbestrijders. We zijn nog aan het uitzoeken wat het virus precies doet, maar ik geloof niet dat er programma's worden gewist. In ieder geval maakt het wel elk programma ongeveer 1 kilobyte groter.' Zoeken naar het virus met een virusscanner is overigens wel mogelijk als er de nodige voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Van Noortwijk: 'Het belangrijkste is dat je de computer opstart met een gegarandeerd schone MS-DOS-schijf in de A-drive, dus niet via de harde schijf. Vervolgens kun je zonder risico je virusscanner gebruiken.'