Enerverend duel Sampdoria-Milan: 1-1

ROTTERDAM, 11 okt. De strijd om de supercup, tussen de winnaars van de Europa Cup 1 en 2, is wel een nutteloze bezigheid genoemd die alleen maar dient om wat extra entreegelden op te halen. Wie weet nog wie de winnaar van twee jaar geleden was? Maar de wedstrijd tussen Sampdoria en Milan gisteren had alles wat je kan verwachten van een krachtmeting tussen de twee winnaars van de belangrijkste Europese competities. Achter de wat saaie uitslag van 1-1 gingen goed spel, aanvallende ploegen en veel spanning schuil, die grote verwachtingen hebben gewekt voor de returnwedstrijd op 29 november.

Op papier zag de wedstrijd in het stadion Marassi in Genua er niet veelbelovend uit. Bij Sampdoria zijn Vialli, Vierchowod, Katanec en Cerezo geblesseerd, en trainer Boskov kon zelfs zijn reservebank niet vol krijgen. Bij Milan ontbraken Van Basten, die last had van een stijve spier, en de geblesseerde Maldini, en begon Rijkaard op de bank. Bovendien kan het veld van Sampdoria na de Europacupwedstrijd van vorige week, gespeeld op een doorweekte grasmat, de concurrentie met de grasmat van het Milanese San Siro stadion aan.

Maar met Mancini, Michailichenko en Dossena als individuele uitblinkers bij Sampdoria tegenover het collectief van Milan werd het toch een prachtige wedstrijd. Michailichenko zette zijn ploeg na een half uur op voorsprong, maar Evani trok na tien minuten met een hard afstandschot de stand weer gelijk. In de tweede helft was het Sampdoria, en vooral spitsspeler Branca, die de meeste kansen liet liggen.

Gullit speelde opnieuw een redelijke wedstrijd, al blijft hij zoeken naar een doelpunt. Twee keer kreeg hij een goede kans, maar beide keren liet zijn schot te wensen over. Rijkaard nam een kwartier na rust de plaats in van de vermoeide Donadoni. Hij kon zijn ploeg niet het beslissende duwtje geven, maar is na zijn blessure duidelijk op de weg terug en staat over tien dagen in de belangrijke uitwedstrijd tegen Napoli vrijwel zeker weer in de basis.

Milan-trainer Sachi was na afloop vol complimenten voor het goede spel van Sampdoria en stak ook zichzelf een pluim op de hoed. 'Dit Milan bevalt me, ' zei Sachi. 'Zijn manier van spelen bevalt me, zijn moed, zijn wil om te winnen. Sinds ik er ben zijn we gestegen van 40 naar 71 duizend abonnementhouders. Daar moet een reden voor zijn.'

Denemarken

In tegenstelling tot het Oostenrijkse voetbalelftal heeft Denemarken zich in het kwalificatietoernooi voor het Europese kampioenschap in 1992 niet laten verrassen door Faroer. De Denen wonnen voor 40.000 toeschouwers met 4-1. De belangstelling was zo groot omdat het land van de twaalf eilanden enkele weken eerder de kwalificatiereeks begon met een overwinning op Oostenrijk.

Michael Laudrup maakte al na acht minuten het eerste doelpunt voor de Denen. De outsider liet zich desondanks niet overrompelen. In de 22e minuut stuurde Morkore opnieuw aan op een sensatie, door voor 1-1 te zorgen. De opleving van de Faroer was van korte duur. Een doelpunt van Elstrup, nog een van Laudrup en van Povlsen zette Denemarken op een ruime voorsprong.

IJsland hield Spanje in Sevilla Spanje op 2-1 en had in de slotfase zelfs de beste kansen op de gelijkmaker. Butragueno scoorde voor Spanje. Carlos verdubbelde de voorsprong. Geholpen door een treffer van Jonsson kwam IJsland beter in het spel. Hongarije begon de kwalificatie met een 0-0 gelijk spel tegen Noorwegen.

Anderlecht heeft gisteravond iets van de achterstand op de koplopers in de Belgische competitie goed gemaakt. De ploeg van trainer Aad de Mos won van Lierse, 4-0. Club Brugge (1-1 tegen Kortrijk), Standard Luik (2-2 tegen Club Luik) en AA Gent (2-2 tegen Charleroi) verloren een punt.