Duits belang in eerste NV Sovjet-Unie

ROTTERDAM, 11 okt. De Duitse onderneming Schiess AG, reparateur van gereedschappen en machines in Dusseldorf, neemt een belang in de eerste naamloze venootschap in de Sovjet-Unie.

Schiess verwerft 30,4 procent van de aandelen van de overigens flink verlieslijdende Sowjet-fabriek Sedin AG in Krasnodar. Dat zei topman dr. Wolfgang Twardziok van het Schiess-concern vandaag tegen het Duitse 'Handelsblatt', die rekent op opdrachten ter waarde van een half miljard D-mark in de Sovjet-Unie.

Sedin AG staat open voor nog meer aandeelhouders uit het Westen. Sinds kort is deelname in Sowjet-bedrijven voor de Westerse industrie mogelijk. Het Sovjet-bedrijf Sedin maakt werktuigen en machines en heeft 5.500 man in dienst.

Het Duitse Schiess beraadt zich overigens nog op de overname van de in goede toestand verkerende machinefabriek Aschersleben in de voormalige DDR. Schiess maakte onderdeel uit van de Metallgesellschaft AG.

Sedin koopt het staatsaandeel van de Sovjet-Unie uit (behalve de grond) en krijgt daarmee 56,5 procent van het bedrijfskapitaal van in totaal 10 miljoen roebel in handen. De rest van het aandelenkapitaal valt toe aan de regionale Krasnodar-bank (4,4 procent), individuele beleggers (8,7 procent) en Schiess.