Bevlogen Bruggen is een goede leraar

Wat er in een week werken met een conservatoriumorkest bereikt kan worden bleek bij de uitvoering van Schuberts Zesde symfonie door het Haags Conservatoriumorkest onder leiding van Frans Bruggen: een Schubert om in een gouden lijstje te zetten. Er werd gemusiceerd met een ontspannen concentratie en grote aandacht voor de kleinste details. Bij de strijkers was de vibreermotor afgezet en in de doorzichtige orkestklank die daardoor ontstond tekenden hoofdlijnen en tegenstemmen zich helder af. Een klein accent kon hevige verontrusting teweegbrengen en een ware euforie ontstond door het strijkerstremolo aan het slot.

Bruggen is niet alleen een begenadigd musicus, hij is ook een geboren pedagoog die maar weinig tijd nodig heeft om duidelijk te maken wat hij bedoelt. Het orkest van het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium had met de Italiaanse dirigent Gaetano Delogu had zaterdag wat dat betreft minder geluk: voor hem was een week repeteren te kort. De inzet van het Adagietto uit Mahlers Vijfde symfonie klonk veelbelovend, maar de spanning in het zeer langzame tempo werd niet vastgehouden en een klankbalans werd tijdens dit concert niet bereikt.

Beide orkesten hadden een Mozart-concert op hun programma. Het Amsterdamse orkest speelde het Vioolconcert in A, KV2 119 met de IJslandse violiste Gerdur Gunnarsdottir, eerste prijswinnares van het Postbank Sweelinck Vioolconcours. Het gave, maar wat onpersoonlijke spel van de violiste werd gepareerd met een ruwe schets van het orkest. Het Conservatoriumorkest van Den Haag ging in het klarinetconcert een genuanceerde dialoog aan met soliste Marja Uyldert, die haar partij virtuoos en kleurrijk vertolkte maar helaas aan haar eigen route vasthield en zo de kans op een gesprek met het orkest liet voorbijgaan. En dat was jammer want zij miste hierdoor een boeiende en genuanceerde gesprekspartner.

Er kan kennelijk heel veel bereikt worden tijdens dergelijke korte projecten. Maar dan alleen onder leiding van een ervaren en bevlogen pedagoog.

Concert: Symfonieorkest van het Sweelinck Conservatorium Amsterdam o.l.v. Gaetano Delogu. Soliste: Gerdur Gunnarsdottir, viool. Gehoord: 6/10 Grote Zaal Concertgebouw Amsterdam.

    • Katja Reichenfeld
    • Klarinet. Gehoord
    • Wangzaal Beurs Amsterdam
    • Marja Uyldert