Beurs

ROTTERDAM, De internationale beurzen waren flink in mineur. Op het Damrak daarentegen was het goed toeven.

AMSTERDAM, Als oorzaak wezen handelaren op aanwijzingen die effectenbeurs en optiebeurs hebben gegeven aan handelaren om hun shortposities niet verder te laten oplopen. Dit betekent dat er in een aantal gevallen snel moet worden geleverd, waardoor de prijzen stijgen.

Beurshandelaren wezen op het technische karakter hiervan en gaven als hun mening, dat een spoedige hervatting van de dalende trend niet kan uitblijven omdat de negatieve factoren (Golf-crisis, hoge olieprijzen, recessie in de VS, enz.) zijn gebleven. De stemmingsindex, die onveranderd was geopend, had aan het eind van de ochtend 0,2 punt gewonnen op 93,4.

Van de internationale aandelen was Philips fl.0,30 beter op fl.21,20. Koninklijke Olie liep echter fl.0,70 terug naar fl.138,20. Philips-dochter Polygram steeg door dekkingsaankopen fl.0,80 naar f31,80. In de financiele sector herstelde Aegon met fl.0,70 tot fl.110,30. Nationale klom twee kwartjes tot fl.51,10. ABN Amro was beleggers fl.0,30 neer waard op fl.31,10.

Bij de uitgevers won VNU fl.1 op fl.76. Het drankenfonds Heineken deed er twee kwartjes bij op fl.121. Wessanen daarentegen liet fl.1 liggen op fl.56,80. CSM ging fl.1,20 vooruit naar fl.79,70. In de havensector ging Pakhoed fl.2 naar boven naar fl.186. VOC werd fl.0,60 omhoog geschroefd naar fl.38. Handelshuis Borsumij mocht fl.0,70 omhoog naar fl.68,60. Stork deed er eenzelfde bedragje bij op fl.43,10. De obligatiemarkt was fractioneel lager.

Op de lokale markt smakte de koers van NBM-Amstelland bijna 20 procent naar beneden van fl.9,80 naar fl.8. Oorzaak hiervan was het bericht dat de winst van het bouwconcern in het eerste halfjaar met 60 procent is gekelderd. Van de weeromstuit ging de kleine bouwer BAM fl.1,50 terug naar fl.76,50.

Air Holland bereikte op fl.12 een triest dieptepunt, vergeleken met woensdag weer zeven dubbeltjes verlies. Investeringsmaatschappij Nederland gaf fl.2 prijs op fl.42,50. Daarentegen werd voor Van Melle vergeefs fl.3 meer geboden op fl.250. Pie Medical werd fl.0,40 duurder op fl.12,50 en Stad Rotterdam was fl.1,20 beter op fl.42,50.

Op de obligatiemarkt bleven de koersen langzaam maar gestadig zakken met voor de staatsfondsen verliezen tot een kwart punt. De aandelenmarkt bleef aan het begin van de middag prijshoudend liggen zonder enige handel van betekenis.

NEW YORK, Na de zeer sterke daling vandinsdag zijn de aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York gisteren verder onderuit gegaan. Het Dow Jones-gemiddelde zakte met 37,62 punten tot 2407,92. Dinsdag bedroeg de daling ruim 78 punten. Er sloten woensdag in totaal 1.205 fondsen lager en slechts 341 hoger. De omzet bedroeg 168 miljoen aandelen tegen 144 miljoen op de voorgaande dag.

De handel werd in verwarring gebracht door geruchten en tegengestelde berichten. Zo werd gezegd dat de VS militaire actie hadden ondernomen tegen Irak en dat Saddam Husein zou zijn gedood. Verder werd de mededeling dat president Bush niet langer tegen een belastingverhoging voor de hogere inkomens is later op de dag tegengesproken.

TOKIO, De effectenbeurs van Tokio was vandaagflink in mineur. De Nikkei-index van de 225 fondsen zakte weg met 909,48 punten tot 22.585,63 punten. Het vertrouwen van de beleggers wordt steeds kleiner door de combinatie van hogere olieprijzen, de spanning in het Midden-Oosten en mogelijk hogere rentetarieven. Een lager Wall Street van woensdag deed de beurs evenmin goed. Het aantal fondsen dat daalde was dertien maal groter dan het aantal dat steeg.