Akzo overweegt deelneming in ex-DDR-bedrijf

ROTTERDAM, 11 okt. Het chemieconcern Akzo en het Oostduitse Finowtal Chemische Werke in Eberswalde zullen samenwerken. Mogelijk neemt Akzo volgend jaar een meerderheidsbelang in het bedrijf.

Finowtal (300 werknemers) fabriceert jaarlijks 20.000 ton carboxymetylcellulose (CMC) en andere op cellulose gebaseerde produkten. CMC wordt toegepast als stabilisator, verdikkingsmiddel of bindmiddel bij onder andere olieboringen en in de wasmiddelen-, papier- en voedingsmiddelenindustrie. De Russische olie-industrie is een belangrijk afnemer.

Vooralsnog levert Akzo alleen technologische kennis aan Finowtal. Het verouderde bedrijf heeft plannen om de produktie uit te breiden. Afhankelijk daarvan zal Akzo komend jaar beslissen of het een financieel belang in de onderneming zal nemen. Akzo heeft nog geen produktiebedrijven in de voormalige DDR. Het concern onderzoekt verdere uitbreiding van zijn activiteiten in het oostelijk deel van Duitsland door overneming van voormalige DDR-firma's.

Akzo heeft CMC-fabrieken te Arnhem en Novara, Italie, die een totale produktiecapaciteit hebben van 30.000 ton. Hiermee behoort Akzo tot de belangrijkste CMC-producenten.