Air Canada snoeit in staf en lijnen

MONTREAL, 11 okt. Canada's grootste luchtvaartmaatschappij, Air Canada, reorganiseert ingrijpend. Met ingang van januari ontslaat zij 2900 van haar 23.000 werknemers, zo heeft president Claude Taylor gisteren bekendgemaakt.

Verder is Air Canada van plan haar hoofdkantoor in Montreal te verkopen, lijndiensten te annuleren en de voorgenomen investeringen voor 1991 met 570 miljoen dollar te verminderen. Het concern wil daarnaast drie Boeing 747-400 toestellen, die in 1991 zullen worden opgeleverd, en een DC-8 vrachtvliegtuig verkopen.

De bezuinigingsoperatie moet het bedrijf uit de rode cijfers houden en in 1991 tot een positief bedrijfsresultaat leiden van 62 miljoen dollar. Als veel andere luchtvaartmaatschappijen lijdt Air Canada onder hevige concurrentie. De krappe marges zijn nog verslechterd door de stijging van de brandstofprijzen. Daarnaast kampt Canada met een sterke economische terugval.

Taylor liet weten dat Air Canada onrendabele lijndiensten op Singapore, Lissabon, Spanje en Athene wil opheffen. Daarvoor in de plaats zal de maatschappij het aantal vluchten naar Groot-Brittannie, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland opvoeren. Ook heeft Air Canada de Canadese regering toestemming gevraagd om lijndiensten naar Japan te beginnen.

(Reuter/UPI)