Zwarte bende zaait paniek in Z-Afrika

JOHANNESBURG, 10 Okt. Een bende bestaande uit twaalf zwarte mannen heeft gisteren paniek gezaaid in de Zuidafrikaanse stad Durban door op de boulevard van de toeristenstad willekeurige blanke wandelaars met messen te lijf te gaan. Daarbij vielen acht gewonden. Twee mensen liepen ernstige verwondingen op aan lever en nieren. Acht bendeleden, van wie er twee gewond raakten door geweervuur van de politie, werden gearresteerd.

Een aantal leden van de bende was gekleed in de kleuren van het ANC, zwart, groen en geel, en anderen droegen t-shirts waarop de leus van het Panafrikaans Congres (PAC), 'Bewapen het volk, bevrijd Azania', was afgedrukt. Volgens Patrick Lekota, de woordvoerder van het ANC in de provincie Natal, ginghet om 'een wanhopige poging het ANC en het PAC af te schilderen als bloeddorstige organisaties zonder discipline, en zo het hele vredesproces in diskrediet te brengen'.

Een woordvoerder van de politie in Natal zei dat de t-shirts en ANC-kleuren 'toevallig' waren, en dat een godsdienstwaanzinnige de aanstichter van de aanval was. Volgens de politie recruteerde de fanaticus de bende maandagavond in een nabijgelegen illegale nederzetting. Ze hielden een nachtwake op het strand van Durban, waar hij preekte dat hij de zoon van God was, en dat 1990 het jaar was waarin de zwarten hun vrijheid zouden krijgen.

Volgens ooggetuigen liepen de twaalf mannen daarna een winkel gespecialiseerd in wapens uit het verre oosten binnen, pakten een grote hoeveelheid messen en renden weer naar buiten, wild om zich heen zwaaiend met de buitgemaakte wapens en inslaand op de blanke passanten. Uiteindelijk maakte een politieagent een einde aan de aanval door de leider van de groep neer te schieten.

Bij een ander incident in Natal werden vannacht zes zwarten gedood toen een bende met automatische wapens het vuur opende op een minibusje. Het was het eerste ernstige incident van onderling zwart geweld sinds enige weken geleden op lokaal niveau vredesonderhandelingen begonnen tussen ANC-leden en de Inkatha Vrijheidspartij van Chief Mangosuthu Buthelezi.

De Zuidafrikaanse regering heeft vanmorgen 21 politieke gevangenen, allen ANC-activisten, vrijgelaten. De vrijlating volgt op een overeenkomst die de regering en het ANC deze week hebben gesloten over amnestie voor mensen die voor politieke misdrijven zijn veroordeeld.

Langs die lijn zou de splitsing in de partij kunnen ontstaan: veel leden worden gedwongen te kiezen tussen de twee organisaties.

    • Allister Sparks