'Wat Philips ook doet, goed is het nooit'

ROTTERDAM, 10 okt. Met de nieuwe strategie voor de verliesgevende computerdivisie begint de grootsscheepse sanering van Philips vaste vormen aan te nemen. Maar hoe dramatisch de aankondigingen gisteren ook waren voor het personeel, de aandeelhouders zijn er niet mee gebaat.

De grote operatie die de nieuwe topman J. Timmer in juli heeft ontvouwd, is vooralsnog onvoldoende om de scepsis onder beleggers en analisten weg te nemen. Sommigen waarschuwen er voor dat de resultaten voor de gehele onderneming zelfs nog slechter zullen worden, als de reorganisatie beperkt blijft tot de huidige maatregelen.

Sinds vorig jaar oktober is de aandelenkoers van Philips gedaald van bijna 50 gulden tot 20,50 gulden gisteren. Vandaag rond het middaguur noteerde Philips 20,40 gulden.

Na de 'maiden speech' van Timmer op 2 juli, waarin de omvang van de reorganisatie duidelijk werd, steeg de koers aanvankelijk met ruim een gulden om in de weken daarna weer te dalen. Gedetailleerdere aankondigingen over nieuwe strategieen voor de chips- en de computerdivisie konden de val niet stuiten.

De maatregelen die gisteren bekend zijn geworden afstoten van de verliesgevende minicomputers en afslanking van de divisie met 4900 mensen zijn zeker noodzakelijk, zegt Joost van Beek, analist bij Pierson Heldring en Pierson, maar voor een structurele verbetering zijn ze nog niet afdoende. 'De maatregel is vergelijkbaar met activiteiten die ook door andere Europese computerfirma's, zij het in mindere mate, genomen moeten worden. Daarmee krijg je geen voorsprong.'

Echt goed nieuws zou pas zijn als Philips een samenwerkingsverband zou sluiten met een andere computerfirma, om te profiteren van schaalvoordelen, zegt Van Beek. Zelf heeft Philips gisteren laten weten eerst orde op zaken te willen stellen in eigen huis, alvorens over te gaan tot het zoeken van een computer-partner.

Nadat Philips in juli bekend maakte dat in totaal 10.000 mensen zouden verdwijnen, waren analisten ook al niet bijster onder de indruk. Zo berekende de Londense effectenfirma County NatWest Securities dat Philips ook met 10.000 ontslagen nog steeds niet de gemiddelde arbeidsproduktiviteit bereikt van de Europese concurrenten. Eigenlijk zou Philips volgens hen met 40.000 tot 60.000 banen moeten afslanken.

'De financiele markten wachten tevergeefs op duidelijke ingrepen in het hoofdkantoor in Eindhoven, ' zegt electronica-specialist Bill Coleman van het effectenhuis James Capel. Reorganisaties van divisies geven het management geen betere greep op de ontwikkeling van de kosten

'De markten voor computers en chips gaan op en neer als jojo's. Tegenvallende resultaten in die sectoren zijn niet uitsluitend te wijten aan Philips, maar treffen de gehele industrie, ' zegt Coleman.

Het is bijna traditioneel voor Philips om duizenden mensen te ontslaan in de ene divisie, om vervolgens problemen in een andere afdeling te ontdekken, zegt hij. Niets wijst er volgens Coleman op dat die cyclus nu wordt doorbroken.

'Het grootste probleem van Philips is een public relationsprobleem', zegt Chris Honner van Kleinwort Benson, die de reacties van veel collega's overdreven negatief vindt. 'Wat Philips ook doet, goed is het nooit, ' schetst hij het dilemma. De aandelenkoers gedraagt zich alsof het concern binnenkort opgesplitst zal worden, zegt Honner. Zo ernstig is het volgens hem nog lang niet.

    • Michel Kerres