Twee hoge Oostduitse spionnen ontmaskerd

BONN, 10 okt. Dat de vroegere DDR-staatsveiligheidsdienst (Stasi) en zijn spionage-afdeling niet alleen op grote schaal maar ook op hoog niveau actief waren in de Bondsrepubliek is de afgelopen dagen opnieuw spectaculair gebleken. Nadat eind vorige week een 47-jarige vrouwelijke directeur-generaal van de Westduitse inlichtingendienst (BND) op verdenking van spionage voor de DDR was aangehouden, werd gisteren een 54-jarige hoge medewerker van de Westduitse binnenlandse veiligheidsdienst wegens eenzelfde verdenking gearresteerd.

De BND-directeur-generaal, die onder meer de wekelijkse inlichtingenrapporten voor de Westduitse kanseliers hielp maken, is volgens de procureur-generaal in Karlsruhe aangehouden op verdenking van 'een bijzonder ernstig geval van landverraad'. Zij wordt ervan verdacht circa twintig jaar zeer vertrouwelijke inlichtingen aan de DDR te hebben doorgespeeld. Zij zou als studente politicologie, in 1968 tijdens een studie-stage in de DDR, als Stasi-spionne zijn aangeworven en pas daarna bij de BND hebben gesolliciteerd.

Ongenoemde BND-medewerkers zeggen er rekening mee te houden dat de vroegere Stasi-minister Mielke haar rapportages doorgaans eerder op zijn bureau had dan de Westduitse kanseliers voor wie zij waren gemaakt. Dat zou bijvoorbeeld ook vorige zomer en herfst, kort voor de omwenteling in de DDR, hebben gegolden voor inlichtingen over de Oostduitse dissidenten-beweging.

In vergelijking met haar was de DDR-spion Guillaume, wiens ontmaskering in de vroege jaren zeventig bijdroeg tot de val van de toenmalige kanselier Brandt, 'een koorknaap', zo schrijft het dagblad Die Welt op gezag van een anonieme inlichtingen-man. Een woordvoerder van Kohls kanselarij wees er echter op dat de aan Oost-Berlijn doorgegeven BND-rapportages alleen betrekking hadden op inlichtingen over de DDR. Zij zouden, anders dan in het geval-Guillaume, geen politieke conclusies of taxaties van de Westduitse regering of gegevens over Westduitse spionage-acties en andere inlichtingen-activiteiten hebben bevat.

Ook in het geval van de gisteren gearresteerde medewerker van de binnenlandse veiligheidsdienst te Keulen zou het gaan om een van de ernstigste na-oorlogse voorbeelden van spionage. Hij had toegang tot 'streng geheime' informatie. Wat hij op zijn werkterrein wist zou hij volgens een woordvoerder van de procureur-generaal in Karsruhe sinds 1982 'compleet' aan de Stasi hebben doorgegeven.

    • J. M. Bik