Saddam Hussein dreigt Israel met nieuwe raket

NICOSIA, 10 okt. De Iraakse leider, Saddam Hussein, heeft Israel gisteren naar aanleiding van de bloedige incidenten in Jeruzalem van maandag gedreigd met een nieuwe raket die hij wil inzetten 'wanneer het tijdstip van de afrekening aanbreekt'. Hij waarschuwde Israel voor een oorlog, wanneer het de bezette gebieden niet ontruimt.

In een rede, die voor de Iraakse televisie werd voorgelezen, zei Saddam dat het nieuwe wapen volgens hem met Gods hulp uitgevonden door de Irakezen een reikwijdte heeft van enkele honderden kilometers. Hiermee zou Bagdad eventueel Israelische of Amerikaanse doelen in de wijde omgeving kunnen raken. Nadere bijzonderheden gaf hij niet.

'Woorden of veroordelingen zijn niet voldoende om de wonden van het gevangen Jeruzalem te helen. Wat de wonden zal genezen is daden om (Jeruzalem) te bevrijden uit de (Israelische) overheersing', stelde Saddam.

Arabische diplomaten interpreteerden de Iraakse toespraak als een poging om de aandacht van de wereld af te leiden van de Golfcrisis en deze te koppelen aan het Palestijns-Israelische conflict.

De Amerikaanse president, George Bush, heeft gisteren echter uitdrukkelijk geweigerd om de Golfcrisis te koppelen aan het conflict tussen Israel en de Palestijnen. Wel oefende hij kritiek uit op de manier waarop de Israelische autoriteiten waren opgetreden tegen de Palestijnse demonstranten in Jeruzalem. Maar over Saddams poging een koppeling met de Golfcrisis tot stand te brengen merkte hij op: 'Ik denk niet dat als hij dit ongelukkige incident probeert te gebruiken om de twee kwesties aan elkaar te koppelen, ik denk niet dat dat succesrijk zal zijn. En ik zal zeker doen wat ik kan om er voor te zorgen dat het geen succes heeft.'

Eerder had de Franse president, Francois Mitterrand, gezegd dat het incident op de Tempelberg juist wel tot een omkeerbare koppeling had geleid van de twee vraagstukkken. De leider van de PLO, Yasser Arafat, uitte gisteren in Tunis zijn grote tevredenheid over de uitlatingen van Mitterrand. (Reuter, AFP)

De Europese Commissie, zo meldt onze Brusselse correspondent, heeft gisteren in een verklaring over de gebeurtenissen in Jeruzalem haar 'consternatie' uitgesproken over het hoge aantal slachtoffers. De commissie zegt iedere provocatie en alle geweld krachtig te veroordelen 'vanwaar die ook komen, evenals het geweld van de onderdrukking', want zo zegt de commissie, 'die kunnen het streven naar een oplossing voor het Israelisch/Palestijnse conflict alleen maar vertragen en compliceren'.