Rotterdam zal bouw van Kunsthal hervatten

ROTTERDAM, 10 okt. Nog dit jaar wordt de bouw hervat van de Rotterdamse Kunsthal. Wegens financiele problemen waren de bouwwerkzaamheden, die nog in een prematuur stadium waren, in augustus stilgelegd. Uit berekeningen van de aannemer bleek toen dat de begroting van twintig miljoen gulden met vijf miljoen gulden zou worden overschreden.

De gemeente betaalt twintig miljoen gulden en het rijk draagt vijf miljoen gulden bij aan de constructie van de Kunsthal. Er zullen grootschalige exposities en presentaties worden gehouden, zoals biennales, kunstbeurzen en manifestaties op het gebied van design en architectuur.

Volgens een woordvoerder van aannemer Dura Bouw is nooit sprake geweest van een 'gat' van vijf miljoen gulden. 'De problematiek is aanzienlijk kleiner'. Een woordvoerster van de gemeente daarentegen meent dat de stagnatie inderdaad te wijten is aan de voorziene overschrijding van vijf miljoen gulden. De Amsterdamse galeriehouder Wim van Krimpen, die optreedt als interim-directeur van de Kunsthal, zegt dat de onderhandelingen met de aannemer nu bijna zijn afgerond. In het oorspronkelijke ontwerp van Rem Koolhaas zijn geen wijzigingen aangebracht.

De Kunsthal wordt gebouwd aan de zuidzijde van het park bij museum Boymans-van Beuningen. Niet ver daar vandaan ligt het Natuurmuseum en binnen afzienbare tijd zal in dezelfde 'cluster' het nieuwe architectuurinstituut verrijzen. Het tentoonstellingsgebouw voorziet in een vierduizend vierkante meter grote expositie-ruimte en een hal annex auditorium. In juni werd de eerste paal geslagen.