Pleidooi: loon voor de oudere werkloze

GRONINGEN, 10 okt. Oudere langdurig werklozen moeten in bepaalde individuele gevallen in aanmerking kunnen komen voor een arbeidsloos inkomen. Dit stellen zowel de Groningse wethouder van sociale zaken L. Westerhoff als de voorzitter van het Regionaal Bestuur Arbeidsvoorziening in Drenthe H. Eijsink.

'Er is een groep oudere werklozen die niet of nauwelijks te helpen is met her- of bijscholing. Het is de vraag of je daar met veel geld, tijd en energie nog een baan voor moet zoeken', aldus Eijsink. 'Die mensen hebben vaak geen gemakkelijk leven achter de rug en zien het zelf vaak niet meer zitten om te solliciteren.' Een arbeidsloos inkomen, of zoals Eijsink het noemt een 'koperen handdruk van de gemeenschap', zou in selectieve gevallen mogelijk moeten zijn. Hij betitelt het door hem en Westerhoff geopperde idee echter als 'een weerbarstige materie'. 'We moeten hier voorzichtig mee omgaan. Ik signaleer wel dat het in het noorden om tien procent gaat van het totale werklozenbestand. Sommige mensen gaan met 59 of 60 jaar met de VUT. Mogen 55-plussers die al jaren ingeschreven staan bij het arbeidsbureau, maar niet of nauwelijks bemiddelbaar zijn dan ook niet in aanmerking komen voor een goede regeling?'. De overheid zou die moeten bekostigen, omdat, zoals Eijsink stelt, aanvullende uitkeringen en de opzet van banenpools ook geld kosten.