Noblesse oblige

Het kabinet mag best een legitimatieplicht invoeren, zei fractieleider Woltgens (PvdA) gisteren bij de algemene beschouwingen. Maar dat hoeft alleen voor zwartrijders in het openbaar vervoer en alleen als 'duidelijk is dat die gehandhaafd kan worden'. Ook Brinkman bepleitte een legitimatieplicht 'in het bijzonder voor verdachten'.

Er zal in de Kamer zelden een meer vrijblijvend voorstel zijn ingediend. Wie straks met het vaste voornemen geen kaartje te kopen in bus of trein stapt, moet dus wel een rijbewijs of paspoort bij zich hebben. Dit om de vervolging te vergemakkelijken. Legitimatieplicht moet derhalve worden opgevat als een erecode voor zwartrijders. We betalen niet, maar wie gepakt wordt, trekt sportief zijn identiteitsbewijs. Noblesse oblige.

Misschien kan deze mooie gedragsregel ook worden ingevoerd voor inbrekers in woningen de jongste beleidsprioriteit van het openbaar ministerie. Die zouden kunnen worden verplicht een ingevuld proces-verbaal bij zich te dragen. Maar natuurlijk alleen als ze betrapt worden. En uiteraard alleen als 'duidelijk is dat dit gehandhaafd kan worden'.

FJ

    • in de Marge