Nedlloyd volgens beurs a la Philips

ROTTERDAM, 10 okt. De onrust in het Midden-Oosten en de sterke dalingen op Wall Street, Londen en Frankfurt zorgden internationaal vandaag voor een flauwe aaandelenmarkt.

AMSTERDAM. Het Damrak heeft vanochtend de dalende lijn van dinsdag voortgezet. De verliezen bleven onder de hoofdfondsen over het algemeen beperkt tot enkele dubbeltjes. De CBS-stemmingsindex opende lager op 92,5 om na een uur handelen op een stand van 92,4 te komen. De index sloot dinsdag op 92,8. Volgens een handelaar is de handel stuurloos en 'zit er angst in de markt'. Veel handelaren rekenen op verdere koersdalingen en hebben grote baisseposities ingenomen.

Nedlloyd was het gesprek van de dag. Handelaren maakten een vergelijking met Philips. 'Een paar maanden geleden voorspelden ze nog redelijk resultaat, nu komt er een verlies te voorschijn voor 1990', merkte een van hen op. Volgens sommigen op de beursvloer moeten er koppen gaan rollen om bij het transportfonds schoon schip te maken. De koers van Nedlloyd ging weer sterk naar beneden. Na de daling van ruim 15 procent op dinsdag zakte de notering fl.1,40 of bijna vier procent tot fl.35,60.

Ahold lag eveneens slecht in de markt. De grootgrutter uit Zaandam gaf fl.2,10 af op fl.123,50. Hoogovens behaalde een voorlopige stand van fl.49, een min van fl.1,20. Wessanen verloor acht dubbeltjes op fl.56,30. Fokker verloor ruim een procent na berichten over beperking van overheidssteun. De koers van de vliegtuigbouwer zakte fl.0,40 tot fl.33,90.

De internationals werden getroffen door een na-oorlogs dieptepunt voor de dollar en de daling van Wall Street door de troebelen rond het begrotingsakkoord. Ondanks recordprijzen voor olie moest Koninklijke Olie fl.0,90 omlaag naar fl.138. Unilever, maandag nog favoriet op Damrak, gaf fl.1,20 af op fl.140,30. Akzo daalde fl.0,90 tot fl.76,90. KLM stuiterde na een uur handel naar de laagste koers van dit jaar, fl.20,30, en noteerde zo een verlies van een dubbeltje. Philips, die dinsdag de banenreducties bekendmaakte, bewoog zich nauwelijks. De markt nam het nieuws voor kennisgeving aan en noteerde met een koers van fl.20,40 een daling van fl.0,10.

De obligaties stonden onder druk. De koersen daalden tussen de 0,1 en 0,3 Geruchten over een Amerikaanse aanval tegen Irak hadden weinig effect. De CBS-stemmingsindex zakte van 92,4 naar 92,3 en bleef daar na bijna twee uur handelen op hangen.

In de lokale fondsen was weinig handel te bespeuren. Getronics daalde, ondanks de publikatie van een gunstig rapport van een Nederlandse bank, fl.0,90 tot fl.30,20 en boekt zo een verlies van bijna drie procent. Warenhuisconcern KBB gaf een gulden af op fl.87. Blydenstein moest fl.0,80 omlaag naar fl.43,70. Breevast zakte na bijna twee uur handelen zes dubbeltjes tot fl.43,70. IHC verloor twee gulden op fl.48. Macintosh schoof eveneens twee gulden naar beneden naar fl.34.

Toch waren er enkele uitzonderingen op de lokale markt. Nutricia boekte in deze flauwe markt een winst van negen dubbeltjes op fl.107,90. Verzekeringsmaatschappij Stad Rotterdam trok drie dubbeltjes aan tot fl.40,70.

Op de parallelmarkt waren de verliezen bij sommige fondsen procentueel groter. Investerings Maatschappij Nederland stond fl.1,30 af op fl.43,50. Computerleverancier LCI moest fl.0,60 inleveren op fl.12,60. Ook Pie Medical daalde bijna vier procent tot fl.12,10.

punt. NEW YORK. De Newyorkse effectenbeurs is gisteren fors lager gesloten als gevolg van een opeenstapeling van negatieve factoren. Het Dow-Jonesgemiddelde van dertig industriele aandelen kelderde met 78,22 punten tot 2.445,54, een verlies van 3,1 procent. Er sloten in totaal 1.312 fondsen lager en slechts 282 hoger. De omzet was met 144 miljoen aandelen bescheiden, maar wel een stuk groter dan de 99 miljoen op maandag, toen in de VS Columbus Day werd gevierd.

Volgens handelaren zat alles tegen. De buitenlandse beurzen waren fors lager en ook de Amerikaanse obligatiekoersen gingen flink omlaag als gevolg van de aanhoudende problemen met de begroting van de VS. Bovendien veroorzaakten de dreigementen van de Iraakse president Saddam Husayn aan het adres van Israel nieuwe vrees voor oorlog in het Golf-gebied en een stijging van de olieprijzen naar een recordniveau.

De malaise werd compleet door teleurstellend bedrijfsnieuws. De kwartaalcijfers van Motorola vielen zwaar tegen en de overneming van het luchtvaartconcern UAL door de werknemers lijkt definitief van de baan. Deze twee fondsen moesten dan ook fors inleveren. De Dow Jones-index sloot op het laagste niveau van de dag.