Nederlandse Merchant Bank koopt Stokvis

ROTTERDAM, 10 okt. De Nederlandse Merchant Bank (een volle dochter van NMB Postbank) heeft alle aandelen van handelsfirma Stokvis (1.200 werknemers) overgenomen van Gulf International Holdings in Luxemburg.

Gulf International is een vanuit Pakistan geleide onderneming die Stokvis in 1982 kocht uit de Ogem-boedel. De eigenaars zijn de gebroeders Gokal, die een zakenimperium hadden opgebouwd op basis van de export van schapen uit Australie naar Mekka ter spijziging van de pelgrims daar.

Volgens algemeen directeur J. Witsiers van Stokvis is het de bedoeling dat de Nederlandse Merchant Bank de aandelen minstens enige jaren aanhoudt en bij zal dragen aan de financiering van Stokvis, dat een kapitaalinjectie nodig heeft voor uitbreiding van de kernactiviteiten in Europa. Deelneming van het management in het kapitaal sluit hij niet uit, maar het is volgens hem nog te vroeg daarover uitspraken te doen.

Stokvis, hoofdkantoor in Hoofddorp, importeert en distribueert uiteenlopende goederen als auto-ondelen, chemicalien, industriele verpakkingstapes, materiaal voor intern transport, pompen en Liebherr grondverzetmachines. Daarnaast produceert en assembleert Stokvis zelf laadbruggen en industriele verwarmingsketels. Volgens directeur Witsiers is het de bedoeling de kernactiviteiten (industriele verpakkingen en chemicalien) uit te breiden tot Europese schaal, zonder de andere bedrijfsonderdelen af te stoten. De omzet bedroeg vorig jaar 525 miljoen gulden en zal dit jaar dankzij autonome groei en een overneming uitkomen op 575 miljoen. Vorig jaar boekte Stokvis een verlies van 3,5 miljoen, voor dit jaar wordt gerekend op een bescheiden winst.

De Nederlandse Merchantbank is een door de NMB drie jaar geleden afgezonderde eenheid, die onder andere in het nieuws kwam doordat ze betrokken was bij de financiering van de commerciele televisiezender Veronique. Stokvis is de grootste transactie van de bank. Volgens de bank staat de overneming los van de financiele positie van Stokvis. 'Er is niets uitgehold, niets uit de onderneming gehaald, ' aldus een woordvoerder.