Linkse groep wil met brand in trein steun betuigen aanbanenplan regering; India: 60 doden door actie extremisten

NEW DELHI, 10 okt. Ten minste 60 Indiers zijn de afgelopen nacht om het leven gekomen toen linkse extremisten een trein in brand staken bij de zuidelijke stad Warangal. De zogenoemde Oorlogsgroep van het Volk, een maoistische organisatie, wilde met de actie steun betuigen aan het streven van de Indiase regering meer banen te reserveren voor leden van de laagste kasten.

Het is het ernstigste incident sinds premier V. P. Singh begin augustus het banenplan lanceerde, maar tot nu toe waren het steeds de tegenstanders die zich manifesteerden.

Ongeveer 15 actievoerders gingen vannacht de trein binnen. Onderweg zongen ze revolutionaire liederen en deelden pamfletten uit waarin werd opgeroepen een algemene staking in de deelstaat Andhra Pradesh, vandaag, te steunen. De extremisten brachten de trein daarna tot stilstand, vergrendelden vijf van de zes deuren van een van de wagons, overgoten de vloer met kerosine en staken, na zelf te zijn uitgestapt, het rijtuig in brand. De meer dan 100 passagiers in de wagon vochten om een weg naar de uitgang. Ten minste 60 van hen stierven door het vuur of werden vertrapt.

De aanslag is een duidelijk bewijs hoe explosief de kastentegenstellingen in India nog steeds zijn en hoe moeilijk het is voor de overheid daaraan iets te veranderen. Het plan van premier Singh behelst het verhogen van het aantal banen voor de laagste kasten, de zogenoemde onaanraakbaren, van 22,5 tot bijna 50 procent. Het voornemen leidde in augustus meteen tot een storm van protesten door leden van de hogere kasten, met name studenten en scholieren. Tientallen studenten hebben inmiddels zelfmoord gepleegd uit protest tegen het plan. Bij rellen kwamen nog eens tientallen mensen om het leven.

In het noorden van India, waar de weerstand het grootst is, gingen maandag na zes weken de scholen, die waren gesloten om meer zelfmoorden te voorkomen, weer open. Nadat vijf scholieren hadden gepoogd zichzelf van het leven te beroven door het slikken van pillen sloten veel scholen opnieuw de deuren. In New Delhi werd een 14-jarig schoolmeisje op eigen verzoek door twee klasgenoten overgoten met benzine en in brand gestoken. Haar toestand is ernstig.

Veel Indiers zijn verbijsterd door de golf van zelfmoorden en pogingen daartoe van jonge mensen. Een afdoende verklaring kan niemand geven, deze vorm van zelfopoffering is in India vrijwel onbekend. Het hindoeisme zowel als het boeddhisme verwerpen zelfmoord. Een belangrijk motief is zonder twijfel het gevoel van individuele hopeloosheid, veroorzaakt door een politiek die het voor de jongeren uit de hogere kasten straks moeilijker maakt om een baan te vinden.

Hoewel hun kansen nog altijd onmetelijk veel groter zijn die van miljoenen armen in India, zijn de rijkere jongeren een milieu gewend waarin competitie bestaat en zien ze het banenplan als oneerlijke concurrentie. Premier Singh heeft tot nu toe nog geen enkel signaal gegeven het plan te zullen afzwakken. Tijdens een grote politieke bijeenkomst in de deelstaat Bihar zei Singh maandag het reserveren van banen voor de armen te beschouwen als een sociale revolutie die noodzakelijk is om meer gelijkheid tot stand te brengen in de hierarchische Indiase samenleving.

    • Bernard Imhasly