Israel: onafhankelijk onderzoek naar rellen

JERUZALEM, 10 okt. De Israelische premier, Yitzhak Shamir, heeft gisteren ingestemd met een voorstel van zijn minister van politiezaken, Roni Milo, om een onafhankelijke commissie de toedracht van de bloedige incidenten op de Tempelberg van afgelopen maandag te laten onderzoeken.

Eerder had het hoofd van de politie in Jeruzalem, Yaacov Turner, aangekondigd dat de politie zelf een onderzoek zou instellen naar de gebeurtenissen op de Tempelberg, waar 21 Palestijnen werden doodgeschoten. Milo onderbrak dit onderzoek echter gisteren en pleitte ervoor om onafhankelijke deskundigen de zaak te laten uitzoeken.

De nieuwe commissie, die de komende dagen zal worden samengesteld, moet vooral bekijken of de politie omvermatig gebruik van geweld heeft gemaakt. Turner weersprak volgens Israelische kranten van vandaag dat de politie voor de rellen inlichtingen naast zich had neergelegd die waarschuwde voor mogelijke ongeregeldheden. 'Dat is gewoon niet waar', aldus Turner.

In Jeruzalem en elders in Israel en de bezette gebieden is het ook gisteren onrustig gebleven wegens de bloedige incidenten op de Tempelberg van maandag. Honderden Palestijnen probeerden de versperringen van de politie bij de Tempelberg te doorbreken.

Toen de politie traangas gebruikte om de betogers uit elkaar te drijven, raakte onder andere de mufti van Jeruzalem, de 80-jarige Saad al-Dine al-Alami, gewond. De mufti is hoofd van de Islamitische Raad van Jeruzalem. Na behandeling in het ziekenhuis kon hij weer naar huis.

Op veel plaatsen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gaza-strook was gisteren een uitgaansverbod van kracht. Niettemin kwam het in verscheidene Palestijnse kampen opnieuw tot ongeregeldheden, waarbij zeker 13 gewonden vielen.

(AP, AFP)