Huiszoekingen bij 10 Urker vissers en vishandelaren

ZWOLLE, 10 okt. Bij ruim tien Urker vissers en vishandelaren zijn maandag op last van het Openbaar Ministerie huiszoekingen gedaan. De administratie is in de meeste gevallen in beslag genomen. De actie vond plaats op verdenking van fraude die, volgens de Zwolse persofficier mr. D. Veurink 'kennelijk onverdroten is doorgegaan'. In Breskens, Den Helder en Balk heeft de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw huiszoekingen gedaan en boekhoudingen meegenomen.

In Urk zijn de afgelopen jaren diverse constructies ontdekt waarmee vissers aan de vangstbeperkende maatregelen probeerden te ontkomen. Over de aard van de jongste fraude kan het OM nog geen mededelingen doen. Officier van Justitie Veurink vermoedt dat zowel de vissers, de vishandelaren als de visafslag zijn betrokken bij het ontduiken van vangstregistratie. Het onderzoek zal nog minimaal enkele weken in beslag nemen.

Een aantal vissers staat op het ogenblik al onder verdenking wegens een fraudezaak in 1988. Eind volgende maand moeten zij in Zwolle samen met medewerkers van de visafslag en gemeentebestuurders van Urk voor de rechtbank verschijnen in verband met een onderzoek naar fraude dat al loopt sinds eind 1988. Ook toen werd bij diverse visafslagen de administratie in beslag genomen.