HONING EN NOTEN: JAMAICAANSE OMELET

De tekst op het luciferdoosje draait er niet omheen. Restaurant Tempo 'never misses a beat' en serveert 'City's best omelet'. Het is niet alleen eigendunk, ook de fijnproever annex recensent van de Chicago Tribune denkt er zo over. De zondagochtend is nog jong in Chicago, maar de liefhebbers van een stevig ontbijt staan al in een lange rij te wachten tot er op het terras op het trottoir een plaatsje vrijkomt. Door de week is het nog drukker. De cholesterolfobie mag dan in de Verenigde Staten om zich heen hebben gegrepen, een flinke portie ei aan het begin van de dag is voor menige Amerikaan nog steeds niet te versmaden. De kaart van Tempo meldt krakers als 'Steak and Eggs' ('The Breakfast Eater's Breakfast' met biefstuk, eieren, patat, toast en marmelade), 'Eggs Benedict', 'The Continental' (roerei met kippelevers, ui, champignon en paprika) en 'Eggs Florentine' (gepocheerde eieren op gaar gestoomde spinazie op een muffin, het geheel overgoten met Hollandaise-saus). Maar mijn aandacht wordt vooral getrokken door de lange reeks omeletten, met als ingredienten onder meer spinazie, diverse kazen, asperge, appel, artisjok, krab, courgette, tomaat, paddestoelen, ham, salami en brocoli. En uiteraard ei en nog eens ei. Indachtig het thema 'honing en noten', waarover ik eerder in deze rubriek schreef, koos ik voor de 'Jamaican Omelette'. Voor ontbijt, lunch of hoofdmaaltijd (bijv. als toetje).

Nodig voor 1 of 2 personen: 2 middelgrote eieren 2 eetlepels honing 8-10 halve walnoten 1 banaan, in plakjes 20 g boterpoedersuiker

Splits de eieren in dooier en eiwit. Roer de dooiers samen met 1 lepel honing tot een luchtige, dikke massa. Klop de eiwitten stijf en schep ze met de rest van de honing en met 8 noten en plakjes banaan door de dooiers. Laat de boter lichtbruin worden in een koekepan en giet het omeletmengsel erbij. Draai het vuur even hoog en schud de omelet los van de bodem. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat het gerecht in 10 minuten gaar worden. Laat de omelet op het bord glijden. Klap de omelet dubbel en druk er lichtjes op, zodat er langs de rand een kraag van schuim ontstaat. Strooi poedersuiker over het gerecht en versier het met de resterende noten en een beetje extra honing.

    • Annelène van Eijndhoven