Hongaren lopen boos weg uit Senaat Roemenie

BOEKAREST, 10 okt. Parlementariers van de Hongaarse minderheid zijn gisteren in Boekarest woedend weggelopen uit een debat over de nieuwe bedrijfswet. Ze protesteerden tegen een bepaling in het wetsontwerp die volgens hen discriminerend van aard is.

De Roemeense Senaat behandelde gisteren het wetsontwerp, waarin onder andere staat dat de voorzitter en ten minste de helft van het aantal leden van de raad van bestuur van een bedrijf 'Roemeen' moet zijn. Dat schoot de uit twaalf senatoren bestaande fractie van de Hongaarse Democratische Unie van Roemenie in het verkeerde keelgat. 'De formulering en de interpretatie van het wetsontwerp heeft een duidelijk nationalistisch en discriminerend karakter en schendt het principe van de rechtsgelijkheid van alle Roemeense staatsburgers. De manier waarop dit wetsontwerp is ingediend doet ons denken aan de fascistische dictatuur, ' zo stelde senator Zoltan Hoszu voordat zijn fractie de Senaat uitliep. De fractie werd gevolgd door die van de Hongaarse Democratische Unie in de Kamer van Afgevaardigden. De Unie is de op een na grootste partij van Roemenie, met twaalf van de 119 zetels in de Senaat en 29 van de 395 zetels in de Kamer. Het Front van Nationale Redding heeft in beide kamers een absolute meerderheid.

De regering liet later weten dat de originele tekst van het omstreden artikel melding maakte van 'Roemeense staatsburgers' ; dat was echter door middel van een amendement door de Senaat in 'Roemenen' veranderd. De regering is er, zo werd in een verklaring gesteld, steeds van uit gegeaan dat de passage betrekking heeft op 'Roemeense staatsburgers, ongeacht hun nationaliteit'. In de verklaring werd echter niet duidelijk gemaakt of de regering het wetsontwerp alsnog in die zin gewijzigd wil zien.

Het incident onderstreept de blijvende gevoeligheid van de relaties tussen de Roemenen en de omvangrijke Hongaarse minderheid. Vrijwel dagelijks doen zich kleine incidenten voor. Zo werd gisteren een etnisch Hongaarse politiechef in Tirgu Mures ontslagen omdat hij een aantal Hongaarse 'vandalen' had vrijgelaten die de waardigheid van de Roemeense vlag hadden geschonden. In Boekarest wordt bij een vroeger Hongaarstalige school al enkele dagen gedemonstreerd door Roemenen en Hongaren die elkaar discriminatie verwijten.

De Roemeense opperrabbijn, Moses Rosen, heeft zich gisteren beklaagd over de pogingen van 'neo-fascisten' om Ion Antonescu, de maarschalk en dictator die tijdens de oorlogsjaren de leiding had in Roemenie, te rehabiliteren. Volgens Rosen doen ze pogingen om van de na de oorlog geexecuteerde Antonescu 'een nationale held' te maken. Volgens Rosen was Antonescu onder andere verantwoordelijk voor de moord op 300.000 Roemeense joden. (Reuter, AP)