Greenpeace wil informatie over activisten

LONDEN, 10 okt. Bij de milieu-organisatie Greenpeace maakt men zich zorgen over het lot van 34 activisten aan boord van een schip van de organisatie, die bij Nova Zembla ageerden tegen kernproeven tot het schip maandag door de Sovjet-kustwacht werd aangehouden. Woordvoerders van Greenpeace klaagden dat de Sovjet-autoriteiten alle verzoeken om informatie negeren. TASS maakte maandag melding van de aanhouding van de in Nederland geregistreerde MV Greenpeace. Een ijsbreker van de kustwacht vuurde een waarschuwingsschot voor de boeg van het schip af, waarna vijftien leden van de kustwacht aan boord gingen. De MV Greenpeace zou worden opgebracht naar het schiereiland Kola. Onder de opvarenden bevinden zich vier Russen en twee Nederlanders. De activisten kunnen hoge geldstraffen krijgen wegens schending van de Sovjet-wateren en het betreden van militair gebied. (Reuter)