Douwe Egberts is van plan weer bedrijven over te nemen

UTRECHT, 10 okt. Sara Lee/DE, het vroegere Douwe Egberts, gaat weer op acquisitiepad. Het bedrijf (koffie, thee, tabak, huishoudelijke en persoonlijke verzorging, etcetera) dat de afgelopen jaren de aandacht vooral richtte op de integratie van belangrijke acquisities als Van Nelle en Akzo Consumenten Produkten, en dat een groot aantal niet-kernactiviteiten verkocht, meent nu over voldoende financiele slagkracht te beschikken om opnieuw overnemingen te realiseren.

'Groei blijft het sleutelwoord en wij zijn er weer klaar voor de voorgenomen expansie mede te realiseren door het overnemen van ondernemingen', aldus C. Boonstra, topman van Sara Lee/DE, vanochtend in een toelichting op de cijfers van het op 1 juli afgesloten boekjaar 1989/1990.

De netto winst van Sara Lee/DE steeg in het boekjaar met zeventien procent tot 386 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat verbeterde met achttien procent tot 626 miljoen. De omzet nam met twee procent toe tot 6,4 miljard gulden. Boonstra schrijft deze lage omzetgroei toe aan de daling van dollarkoers en koffieprijs. Het eigen vermogen van het bedrijf steeg van 256 miljoen gulden (boekjaar 1988/1989) naar 757 miljoen in het afgelopen boekjaar. De liquide middelen namen in dezelfde periode toe van 126 miljoen tot 425 miljoen gulden.