Diplomaten Belgie en Polen weg uit Koeweit

BRUSSEL/WARSCHAU, 10 okt. De laatste twee Belgische diplomaten die nog in Koeweit waren overgebleven zullen de komende dagen Koeweit verlaten omdat de toestand ter plaatse voor hen ondragelijk is geworden. Dit heeft het Belgische ministerie van buitenlandse zaken gisteren bekendgemaakt. De Belgische stap is in overeenstemming met de richtlijnen die de ministers van de EG onlangs overeenkwamen. De Belgische ambassade zal formeel openblijven.

Ook Polen heeft gisteren zijn diplomatieke missie in Koeweit 'tijdelijk gesloten'. Een woordvoerder van het Poolse ministerie verklaarde dat de ambassade niet normaal meer kan functioneren. Iraakse soldaten belemmeren iedereen om het gebouw te betreden of te verlaten. Bovendien zijn de waterleiding, de elektriciteit, en de telefoonlijn afgesneden.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft intussen bekendgemaakt dat vandaag een transport met 400 Amerikanen Irak zal verlaten. Het vliegtuig zal de Amerikanen van de Iraakse stad Basra naar Londen brengen. Gisteren kregen bovendien zes Duitse vrouwen toestemming om van Irak naar Amman te vertrekken.

De Amerikaanse strijkdrachten kregen vanmorgen een nieuwe tegenslag te verduren. Evenals gisteren stortte er weer een toestel neer, ditmaal een F-111 gevechtsvliegtuig met twee man aan boord. In drie dagen tijds zijn er nu vier Amerikaanse vliegtuigen en helikopters verongelukt.

Een woordvoerder van het Sovjet-ministerie van buitenlandse zaken toonde zich gisteren optimistisch over het bereiken van een politieke oplossing van de Golfcrisis na de reis van de gezant van Sovjet-leider Michail Gorbatsjov door de regio, Jevgeni Primakov. Hij wilde evenwel geen bijzonderheden geven. Primakov heeft onder anderen gesproken met de Iraakse leider, Saddam Hussein. Gorbatsjov zal, aldus de zegsman, ook de Amerikaanse president Bush inlichten over de resultaten van Primakovs reis. (Reuter, AP)