Bundesbank waarschuwt nerveuze financiele markten

ROTTERDAM, 10 okt. - De president van de Bundesbank, Karl Otto Pohl, is fel tegen interventies van de centrale banken op de internationale valutamarkten. Dat zou de geloofwaardigheid van de centrale banken schaden en daarmee ook de de stabiliteit van de economie. Pohl, in zijn eerste openbare optreden sinds de toetreding van het pond tot het EMS, uitte deze waarschuwing vandaag in een toespraak tijdens een internationaal bankensymposium in Frankfurt. Pohl waarschuwde ook tegen rentedaling als oplossing voor economische problemen.

De olieprijs is vandaag gestegen tot een 42 dollar per vat tegenover 38,60 gisteren. De dollarkoers zakte verder naar 1,7210 tegenover een koers van 1,7235 gisteren. Het Britse pond is 3,3870 waard tegenover 3,4125 gisteren. Op Wall Street daalden de aandelenkoersen fors.

In Hong Kong ging een ounce goud vandaag voor 391,15 dollar van de hand, tegenover 395,35 dollar gisteren. In Zurich opende het goud zelfs vijf dollar lager dan gisteren op 391,50 dollar. Londen hield dezelfde prijs aan, tegenover 395 dollar daags tevoren.

Autogas (LPG) wordt met ingang van woensdag duurder. Marktleider BK-gas en de NOVOK (vrije pompen) hebben gisteren een verhoging van 2,4 cent per liter aangekondigd. De adviesprijs van beide komt daarmee op 68,9 cent per liter. Beide geven als reden de rijsstijging voor autogas op de internationale markt.