'Asielzoekers niet meer vasthouden op Schiphol'

HAARLEM, 10 okt. Justitie mag niet langer asielzoekers vasthouden in de transitruimte van de luchthaven Schiphol. Dat heeft de president van de rechtbank in Haarlem gisteren bepaald in een kort geding dat de Vereniging VluchtelingenWerk Nederland tegen de Staat had aangespannen.

De Haarlemse rechtbank heeft justitie twee weken de tijd gegeven om de situatie in de transitruimte te wijzigen. De rechtbank wees de afgelopen twee jaar al vijf keer eerder vonnis in individuele rechtszaken over deze wijze van opvang. Dat was steeds in het voordeel van de vluchtelingen. De asielzoekers moesten worden vrijgelaten. VluchtelingenWerk vroeg de rechter dit keer om een algemeen verbod omdat de marechaussee doorging met het vasthouden van asielzoekers in de transitruimte.

Justitie brengt de asielzoekers in de transitruimte onder omdat het opvangcentrum op Schiphol-Oost, dat plaats biedt aan veertig mensen, voortdurend overvol is. In dit opvangcentrum wachten de vluchtelingen een eerste oordeel over hun asielaanvraag af. Op het ogenblik bevinden zich volgens VluchtelingenWerk 38 vluchtelingen in de transitruimte, onder wie drie kinderen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van justitie verblijven de asielzoekers een tot tien dagen in de transitruimte. VluchtelingenWerk houdt het op 'onbepaalde tijd'.

Justitie ging er tot gisteren vanuit dat het vasthouden van vluchtelingen in de transitruimte in principe legaal was, op grond van het Schipholwetje. Deze begin 1989 ingevoerde noodwet maakte de inrichting van het opvangcentrum op Schiphol-Oost mogelijk. Hoe het ministerie van justitie op de uitspraak in kort geding van gisteren zal reageren, is nog niet duidelijk. Justitie gebruikt de twee weken respijt om zich intern te beraden.

Inmiddels ligt bij de Raad van State een aanvraag voor een advies over het aanpassen van het Schipholwetje. Justitie wil de opvang op Schiphol-Oost uitbreiden tot 120 plaatsen en het centrum wegens gebrek aan ruimte verplaatsen naar een lokatie buiten de luchthaven.