ABN verovert een spilfunctie in de luchtvaartwereld

ROTTERDAM, 10 okt. De ABN zal voor de internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen (IATA) over de hele wereld de onderlinge verrekeningen tussen luchtvaartmaatschappijen verzorgen. Het samenwerkingscontract tussen ABN en IATA is vandaag ondertekend.

Op termijn zal via dit systeem naar verwachting een jaarlijkse geldstroom van tussen de zes en acht miljard dollar worden gesluisd, waarbij de ABN verdient aan de provisies op het omzetten van de ene valuta in de andere. De ABN wil niet zeggen welke marge ze op die conversie maakt.

Via het internationale systeem kunnen luchtvaartmaatschappijen de bedragen uit ticketverkoop die zij in verschillende landen te vorderen hebben, sneller ontvangen in de door hen gewenste valuta. Bovendien hebben ze via het computernetwerk van de ABN rechtstreeks inzicht in de bedragen die ze tegoed hebben van hun verkooppunten.

In het huidige systeem worden betalingen en vorderingen van luchtvaartmaatschappijen per land of per regio verrekend. Deze 'Bank Settlement Plans' worden in het nieuwe valuta-afrekeningsstelsel van de IATA met elkaar verbonden.

Deelneming is vrijwillig voor IATA-leden. Luchtvaartmaatschappijen kunnen weliswaar ook bilaterale afspraken over onderlinge verrekening maken, maar nu al nemen zo'n vijftien luchtvaartmaatschappijen uit West-Europa en Australie deel.

IATA en ABN verwachten dat zowel het aantal luchtvaartmaatschappijen dat deelneemt als het aantal landen waarin het systeem werkt zullen toenemen. IATA koos de ABN onder meer wegens haar internationale spreiding en haar vestiging in het qua kapitaalverkeer liberale Nederland. Volgens een woordvoerder is voor het verkrijgen van de IATA-opdracht met alle grote internationale banken geconcurreerd. In eerste instantie zijn vijf landen aangesloten op het systeem: Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Australie.