Veel kritiek na incidenten op Tempelberg; Politie Israelparaat voor verdere onlusten

JERUZALEM/ NEW YORK, 9 okt. In Israel en in bezet gebied zijn politie en leger vandaag op incidenten voorbereid na de dood van 21 Palestijnen die gisteren bij onlusten op de Tempelberg in Jeruzalem door de politie werden doodgeschoten. Leiders van de Palestijnse volksopstand hebben de liquidatie bevolen van alle Israelische militairen in bezet gebied.

Van Westerse en Arabische zijde is op Israel scherpe kritiek uitgeoefend, waarbij de Palestijnse kwestie weer met de Golf-crisis in verband werd gebracht. De gebeurtenissen zijn in de Veiligheidsraad aan de orde geweest.

In de oude stad van Jeruzalem kwam het ook vandaag tot botsingen tussen politie en enkele honderden Palestijnen die zich naar de Tempelberg wilden begeven. De Tempelberg is sinds vanochtend door de politie afgesloten. Gisteren kwam het op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook al tot gewelddadigheden waarbij Israelische troepen in totaal drie Palestijnen doodschoten en meer dan 80 verwondden. Voor het hele gebied geldt een uitgaansverbod.

De Israelische premier Yitzhak Shamir legde gisteravond de verantwoordelijkheid voor de bloedige botsingen op de Tempelberg bij de Palestijnen. Volgens hem ging het om een weloverwogen en goed voorbereide Palestijnse provocatie om de door het conflict in de Golf op de achtergrond geraakte Intifadah, de Palestijnse volksopstand, weer in het middelpunt van de belangstelling te krijgen en om de aandacht van de Golf-crisis af te leiden.

Shamir ontkende dat er enig verband bestaat tussen het incident en zijn verklaring van zondag omtrent het stichten van een nieuwe joodse wijk in Oost-Jeruzalem. Hij zei over inlichtingen te beschikken die aangeven dat de Palestijnen reeds voor die uitspraak stenen op de Tempelberg verzamelden voor het stenigen van biddende joden bij de eronder liggende Klaagmuur tijdens het Loofhuttenfeest.

De Israelische politie heeft in verband met de rellen op de Tempelberg 144 Palestijnen gearresteerd, onder wie Faisal Husseini, die door minister Roni Milo als een van de belangrijkste aanstichters werd gekenmerkt. Ook is de adjunct-mufti van Jeruzalem, sjeik Mohammed Said Jamal, gearresteerd.

De Amerikaanse regering riepen gisteren Israel op zelfbeheersing te betrachten bij ordeverstoringen. Minister van buitenlandse zaken James Baker zei geen verband te zien tussen deze zaak en tegenstanders van het Amerikaanse verzet tegen Iraks bezetting van Koeweit.

De PLO op haar beurt stelde de permanente leden van de Veiligheidsraad en in de eerste plaats de VS, 'volledig verantwoordelijk' voor de voortdurende Israelische 'woeste repressie en misdaden'. Saoedi-Arabie veroordeelde Israels 'brute en woeste optreden'.

Pag.4: Vervolg