Twee keer aan de dood ontsnapt in Rwanda

BRUSSEL, 9 okt. Bij aankomst houdt ze zich flink. Maar na tien minuten barst de Nederlandse vrouw in snikken uit. 'In een maand zijn we twee keer aan de dood ontsnapt, hij drie keer.' 'Hij' is haar Tutsi-vriend, met wie ze de afgelopen nacht vanuit Rwanda arriveerde op de Brusselse luchthaven Zaventem. Hun twee kinderen staan er stilletjes bij.

Gisteravond verliet een tweede groep Nederlandse ontwikkelingswerkers het roerige Rwanda. Zondag arriveerden 28 ontwikkelingswerkers op Zaventem. De meesten van de 21 ontwikkelingswerkers, die zijn uitgezonden via de Stichting Nederlandse Vrijwilligers, hebben Rwanda nu verlaten.

Vrijwel zonder bagage: door het overhaaste vertrek is alleen het hoognodige meegenomen. Maar soms zelfs dat niet. De vrouw, die verder anoniem wenst te blijven: 'We hebben niets, behalve 200 dollar en een gouden kettinkje'. Een andere Nederlander zegt: 'Je denkt niet aan je huisraad, je denkt: nu kan ik nog weg, maar straks misschien niet meer'.

Ze werd gisteren met vriend en kinderen door Franse paramilitairen naar de hoofdstad Kigali gebracht om van daar naar Nederland te kunnen vluchten. In Kigali ging het nog bijna fout. 'Ze hebben tot het laatste moment geprobeerd mijn vriend eruit te pikken'. Het was de bedoeling dat de vrouw en haar vriend pas eind dit jaar, wanneer haar contract zou zijn afgelopen, naar Nederland zouden komen. De tickets lagen al klaar.

Hoewel de rust in Kigali gisteren terugkeerde, geloven maar weinigen in een snelle oplossing van het conflict. 'Die rust is niets meer dan stilte voor de storm. Als de Fransen en de Belgen er niet zouden zijn, was Kigali allang ingenomen', zeggen de teruggekeerde Nederlanders.

    • Anneke Visser