Topbankier in Japan wegens schandaal weg

ROTTERDAM, 9 okt. De voorzitter van Sumitomo Bank, de op twee na grootste bank in Japan, Ichiro Isoda, is afgetreden wegens een schandaal bij een filiaal van de bank.

Zijn aftreden volgde op de arrestatie afgelopen vrijdag van Akinori Yamashita, een branchemanager in Yokohama die, volgens de aanklacht, 22 miljard yen (280 miljoen gulden) naar een makelaardij in aandelen heeft gesluisd in ruil voor smeergeld.

De Sumitomo bank is met activa ter waarde van 73 miljard gulden de op twee na grootste bank van Japan en daarmee van de wereld.

'Dit is een ernstig soort misdaad', zei Isoda op een persconferentie. 'Zelfs als het zich maar in een deel van onze organisatie heeft voorgedaan, is het niet meer dan natuurlijk dat de man aan de top de verantwoordelijkheid daarvoor draagt, zeker gezien de grote maatschappelijke rol van de bank.'

Hisashi Shinto, de 80-jarige voormalige topman van Nippon Telegraph and Telephone (NTT), is vandaag veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf waarvan drie jaar voorwaardelijk, wegens omkoperij.

In het najaar van 1988 kreeg Shinto, evenals enkele vooraanstaande politici van de regeringspartij LDP, 10.000 aandelen van het Recruit-concern. Deze aandelen stonden nog niet op de effectenbeurs genoteerd. Toen ze in de notering kwamen steeg de koers ervan in ijltempo, hetgeen Shinto een flinke winst opleverde. (DPA)