Rwandees bewind stelt de staat van beleg in

KIGALI/BRUSSEL, 9 okt. In Rwanda is met terugwerkende kracht tot 1 oktober de staat van beleg van kracht, zo heeft minister van informatie Christophe Mfizi gisteren bekendgemaakt. In het noorden van het land wordt nog altijd hevig gevochten tussen het regeringsleger en het opstandige Rwandees Patriottisch Front (RPF), dat het land vorige week vanuit Oeganda binnenviel.

De Belgische minister van buitenlandse zaken, Marc Eyskens, heeft aan de Rwandese ambassadeur in Belgie zijn bezorgdheid uitgesproken over geruchten dat het afgelopen weekeinde in Kigali drieduizend mensen zijn opgepakt en in een voetbalstadion zijn samengedreven op verdenking van hulp aan de rebellen van het RPF.

De Rwandese minister van buitenlandse zaken, Casimir Bizimungu, zei gisteren in een toespraak tot buitenlandse diplomaten dat het gaat om vijfhonderd mensen, onder wie een aantal kinderen, die voor ondervraging zijn opgepakt. Van hen zou een deel weer zijn vrijgelaten. Bizimungi verdedigde de arrestatie van de kinderen door te zeggen dat 'je kinderen best een tijdje mag vasthouden om aan informatie te komen'. (AFP, AP)