Regering roept Koeweits verzet op tot minder acties

LONDEN/DHAHRAN, 9 okt. De Koeweitse regering in ballingschap heeft de verzetsbeweging die in het door Irak bezette Koeweit opereert opgeroepen om haar activiteiten te verminderen. Dit heeft de Koeweitse minister van economische planning, Salman Abdul-Razek al-Mutawa, gisteren in Londen gezegd.

Volgens de bewindsman deed de regering deze aanbeveling omdat was gebleken dat de Irakezen harde tegenmaatregelen namen tegen onschuldige burgers na acties van het Koeweitse verzet. Willekeurige Koeweiti's worden vervolgens gearresteerd of gestraft met de verwoesting van hun huizen.

'Het verzet wordt nu eigenlijk verminderd om de levens te redden van onschuldige mensen', aldus Mutawa. De regering hoopt overigens dat de bevolking zich passief zal blijven verzetten tegen de Iraakse machthebbers.

Mutawa zei verder dat zijn land dringend behoefte heeft aan medicijnen. De regering in ballingschap is van plan de Verenigde Naties te verzoeken om dispensatie te verlenen voor een transport met medicijnen. Volgens de minister lopen veel patienten in Koeweit acuut gevaar.

De Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz, heeft gisteren opnieuw alle partijen die zijn betrokken bij de Golfcrisis opgeroepen om met elkaar om de tafel te gaan zitten voor overleg over de problemen in het Midden-Oosten. Tareq Aziz deed zijn oproep tijdens een vraaggesprek met het Amerikaanse televisiestation CNN. Ook in het begin van de Golfcrisis had Irak hierop al aangedrongen. Tareq Aziz zei verder dat alle Westerse gijzelaars in Irak en Koeweit vrijkomen zodra de Amerikaanse president, George Bush, zou beloven om Irak niet aan te vallen. Hij herhaalde evenwel dat zijn land niet van plan is om Koeweit te ontruimen.

Twee Amerikaanse helikopters met in totaal acht mariniers aan boord zijn gisteren vermist geraakt boven de Golf van Oman. Na een speurtocht met marineschepen werden enkele brokstukken gevonden. Gevreesd wordt dat er geen overlevenden zijn. Verder verongelukte gisteren ook een Amerikaans Phantom-verkenningsvliegtuig. Twee piloten kwamen hierbij om het leven. Afgezien van de vermisten in de twee helikopters zijn er nu in totaal al ten minste zeven Amerikaanse militairen gedood bij ongelukken.

Eenheden van de Amerikaanse, Britse en Australische marine hebben gisteren een Iraaks vrachtschip onderschept in de Golf van Oman. Het schip, dat in strijd met het embargo van de VN rijst, meel en andere verboden goederen naar Irak vervoerde, werd in beslag genomen en naar een niet nader genoemde haven gebracht. Eerder op de dag hadden Westerse marineschepen al schoten voor de boeg gelost bij een Iraaks schip, dat weigerde te stoppen. Na inspectie kon dit echter ongestoord verder varen. (Reuter, AP, AFP)