Overval op illegale lotto aanleiding schietpartij

ROTTERDAM, 9 okt. Een overval op de organisator van een illegale lotto was zaterdagavond in Rotterdam de aanleiding voor een schietpartij op straat, waarbij een 31-jarige man om het leven kwam en drie mensen gewond raakten. De overval werd uitgevoerd door twee mannen, van wie er een voortvluchtig is. De tweede, een Nijmegenaar, ligt met een hoofdwond in het ziekenhuis en kon nog niet worden gehoord.

Volgens de politie probeerden de overvallers te ontsnappen in een Volkswagen-Golf. Zij werden achtervolgd door enkele mannen van het lotto-kantoortje in een BMW, waarmee de Golf al na enkele honderden meters werd klemgereden. Daarop ontstond een vechtpartij, waarbij een van de overvallers een vuurwapen gebruikte. De lotto-mensen hanteerden ijzeren staven. Drie mannen liepen lichte verwondingen op door pistoolschoten, een van de overvallers kreeg een ernstige hoofdwond door slagen met een ijzeren staaf.

De tweede overvaller vluchtte, volgens getuigen met een tas of koffer, waarin mogelijk de buit was gestopt. Over de omvang daarvan is de politie niets bekend, omdat de betrokkenen zeer zwijgzaam zijn. Aanvankelijk waren er zes arrestanten, maar drie van hen zijn vrijgelaten omdat hun rol gering was. Het onderzoek wordt voortgezet.

Illegale lotto's worden in diverse steden in het hele land georganiseerd. De lottobriefjes worden veelal verkocht in cafes , snackbars en sigarenwinkels. Voor de trekking wordt gebru gemaakt van de cijfers van de officiciele lotto. De laatste grootscheepse actie van politie en justitie was in maart dit jaar, toen invallen werden gedaan in tien steden.