Op doping betrapte spelers AS Roma ontkennen

ROME, 9 okt. Twee voetballers van AS Roma zijn betrapt op het gebruik van verboden stimulerende middelen. Hen hangt een schorsing van minimaal vier speeldagen boven het hoofd. De twee, doelman Angelo Peruzzi en spits Andrea Carnevale, ontkennen bewust doping te hebben gebruikt.

Bij een controle na de wedstrijd Roma-Bari, op 23 september, werden de twee spelers positief bevonden. De contra-expertise die gisteren is uitgevoerd, bevestigde dit resultaat. In hun urine werd fentermin gevonden, een stimulerend middel dat in Italie alleen voorkomt in een geneesmiddel dat wordt gebruikt om overgewicht te bestrijden.

Artsen hebben gezegd dat het om een ouderwetse amfitamine-soort gaat. Roma-Bari was op papier een makkelijke wedstrijd en de thuisploeg won ook met 1-0, door een doelpunt van Carnevale. Maar vier dagen daarvoor had Roma een vermoeiende UEFA Cup wedstrijd gespeeld tegen Benfica. Het nieuws is als een bom ingeslagen, zeker omdat er nauwelijks precedenten zijn voor dopinggebruik in het voetbal. 'Ik ben me rot geschrokken, ' zei voorzitter Viola. 'Roma heeft zich steeds ingezet voor herziening van de anti-doping normen, om ze strenger te maken.'

Belachelijk

De twee spelers hebben laten weten dat ze niet begrijpen hoe het fentermin in hun urine terecht is gekomen. 'Andrea is volledig van streek, ' aldus de zakelijke adviseur van Carnevale, Fitta. 'Hij heeft nooit verboden stoffen genomen: alle medicijnen gingen langs de controle van de club.' Doelman Peruzzi noemde de beschuldiging dat hij doping heeft gebruikt, 'belachelijk, absurd. Ik heb niets genomen, de club heeft mij niets gegeven.' Net als Carnevale was Peruzzi, die bekend staat als een lekkerbek, aan het begin van het seizoen te zwaar. Maar hij ontkende gisteren dat hij daarvoor medicijnen heeft genomen.

Het reglement van de Italiaanse voetbalbond bepaalt dat een speler die op dopinggebruik wordt betrapt, 'voor een periode niet minder dan vier officiele wedstrijden' wordt geschorst. De verantwoordelijk clubbestuurders hangt een schorsing van minimaal drie maanden boven het hoofd en trainer of artsen die een speler hebben aangezet tot gebruik van verboden middelen worden minimaal zes maanden gediskwalificeerd.

De uitslag van de wedstrijd wordt volgens het reglement niet veranderd. Roma kan wel een geldboete krijgen van tussen de 40 en 400 miljoen lire, ruim 62.000 tot ruim 620.000 gulden. Er zijn nauwelijks precedenten in het Italiaanse voetbal van spelers die positief zijn bevonden. Vorig jaar werden bij twee wedstrijden in de Serie C vier spelers betrapt. In het seizoen 1987-88 werd Fontolan van Verona positief bevonden na de Europa Cup-wedstrijd tegen Werder Bremen. In beide gevallen liepen de spelers een schorsing voor vier wedstrijden op.

    • Marc Leijendekker