Ook Senaat eens met begroting VS

WASHINGTON, 9 okt. Het Amerikaanse Congres heeft een nieuw begrotingsplan goedgekeurd. Na het Huis van Afgevaardigden stemde afgelopen nacht de Senaat in met het plan, dat voorziet in 500 miljard dollar aan bezuinigingen en belastingverhoging in de komende vijf jaar.

Het plan is samen met een aparte wet, die de de regering tot 20 oktober van geld voorziet, naar president Bush gestuurd die vervolgens beide heeft ondertekend.

Dank zij deze wet kan de Amerikaanse federale overheid vandaag weer open, nadat ze drie dagen haar deuren gesloten heeft moeten houden wegens faillissement. Omdat het gisteren een aan Columbus gewijde nationale feestdag was, zijn de gevolgen van de sluiting hoofdzakelijk beperkt gebleven tot het toerisme. Nationale monumenten bleven gesloten, kampeerders werden uit de nationale parken gestuurd.

Noodzakelijke ambtenaren, zoals die in het Pentagon, bleven werken. Er was geen receptie voor David Souter toen deze gisteren door president Bush als opperrechter werd ingezworen. Het Witte Huis had geen geld. President Bush nam de auto in plaats van de helikopter naar zijn zomerverblijf in Camp David.

Het nu aanvaarde plan wijkt nauwelijks af van het vorige week donderdagnacht door het Huis van Afgevaardigden verworpen begrotingsplan, waarover het Witte Huis en de Democratische en Republikeinse fractieleiders en vooraanstaande commissieleden van het Congres het na vier maanden geheime onderhandelingen eens waren geworden. Tegen stemden toen zowel Democraten als Republikeinen.

Een ontstemde president Bush weigerde daarop een aparte begrotingswet te tekenen die de regering tijdelijk geld geeft, met als gevolg dat de federale overheid haar deuren moest sluiten.

Pag.15: Vervolg/ Huis van Afgevaardigden voelt hete adem van de kiezer