Machtsstrijd aan de orde bij verkiezing Iran

TEHERAN, 9 okt. De Iraniers zijn gisteren in groten getale naar de stemhokjes gegaan voor omstreden verkiezingen voor de Assemblee van Deskundigen. Dat meldt althans het officiele persbureau IRNA; bronnen in Teheran noemden de opkomst echter 'mager'.

De Iraniers moesten uit ongeveer 100 kandidaten, allen geestelijken, 76 leden kiezen voor de Assemblee van Deskundigen, die het gezag heeft de Opperste Leider van het land aan te wijzen en te ontslaan. De uitgaande Assemblee heeft de hudige Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei, vorig jaar juni aangewezen als opvolger van de overleden imam Khomeiny. De verkiezingen worden eens in de acht jaar gehouden.

De Raad van Hoeders van de Grondwet, een orgaan dat met name toeziet op het islamitisch gehalte van de Iraanse wetgeving, had eerder 62 gegadigden van kandidatuur uitgesloten nadat ze hadden geweigerd deel te nemen aan of waren gezakt voor een examen om hun religieuze kennis te toetsen. Slachtoffers waren voornamelijk vertegenwoordigers van de radicale factie, onder wie parlementsvoorzitter Mehdi Karrubi, de voormalige minister van binnenlandse zaken Ali Akbar Mohtashemi en ex-scherprechter Sadeq Khalkhali. Verscheidene radicale kandidaten die wel als kandidaat waren toegelaten, boycotten uit protest de verkiezing.

Dezen beschuldigen de pragmatici onder leiding van president Rafsanjani van een vooropgezette campagne om radicale vertegenwoordigers uit de Assemblee van Deskundigen te houden. Volgens bronnen in Teheran waren de haviken erop uit voldoende zetels te winnen in de Assemblee om op een geschikt moment Khamenei door een radicaal leiderschap te vervangen. In het kader vande permanente machtsstrijd proberen aanhangers van Rafsanjani op hun beurt de radicale factie te ontmannen.

Khamenei zelf, die zich in de buitenlandse politiek als een havik heeft opgesteld en als een tegenstander van president Rafsanjani met name tegenover de Verenigde Staten maar in deze zaak de zijde van Rafsanjani heeft gekozen, zei dat de vijanden van de islam 'broederlijke twisten' hadden opgeblazen. 'Het debat tussen broeders in de Islamitische Republiek is erop gericht het juiste pad te vinden', zei hij maandag in een toespraak tot hoge functionarissen. Hij stelde dat het debat een teken is van de groei van de revolutie. 'In het geval van de kleinste inbreuk op het systeem, zouden allen hand in hand opstaan om de dreiging af te slaan en het islamitische systeem te verdedigen', zei hij. (Reuter, AP, AFP, UPI)