'Jeruzalem bewijst Saddam Hussein goede dienst'; Incidentkomt voor Israel op slechts denkbare moment

KAIRO, 9 okt. 'Israel had met het doodschieten van 21 Palestijnen op de Tempelberg president Saddam Hussein geen betere dienst kunnen bewijzen', zei vanmorgen een bekende Egyptische politieke commentator. 'De aandacht wordt door deze tragedie op een dusdanige manier van het conflict in de Golf naar het Israelisch-Arabische conflict verplaatst dat het moeilijk zal zijn aan de koppeling tussen beide problemen te ontkomen.'

Voor Israel is het incident op de Tempelberg op het slechtst denkbare moment gekomen. Het grote aantal Palestijnse doden (21) en gewonden (150) is olie op het vuur van de Intifadah, de Palestijnse volksopstand in bezet gebied, die de afgelopen maanden juist aanzienlijk in intensiteit was afgenomen. De gebeurtenissen hebben onmiddellijk een grote tweedaagse staking van de Israelische Arabieren uit solidariteit met de Palestijnse zaak uitgelokt.

De echo van het drama op de Tempelberg zal nog lang in de verhouding tussen joden en Arabieren doorklinken. In de komende dagen zal het in de bezette gebieden en in Israel zelf tot nieuwe bloedige uitbarstingen kunnen leiden.

De Israelische autoriteiten hebben met ingang van vandaag de Gazastrook een strikt uitgaansverbod opgelegd en ook de grote steden op de Westelijke Jordaanoever van de buitenwereld afgesloten. Naar Jeruzalem en Galilea in Noord-Israel zouden vannacht al grote politie- en troepenversterkingen worden gedirigeerd om anti-Israelische uitbarstingen in de Israelisch-Arabische gemeenschap snel de kop te kunnen indrukken.

Over de aanleiding tot het ernstigste incident in Jeruzalem sedert Israel het oostelijke stadsdeel van Jeruzalem in 1967 veroverde, botsen de Israelische en Palestijnse versies. Volgens Palestijnse bronnen hebben de onlangs door de fanatieke joodse 'Getrouwen van de Tempelberg'-beweging van Gershom Salomon in omloop gebrachte pamfletten een Palestijnse reactie uitgelokt. Begin vorige week kondigde de groep, zoals elk jaar, een poging aan om op 8 oktober tot de Tempelberg door te dringen. In pamfletten werd de symbolische steenlegging aangekondigd voor de herbouw van de door de Romeinen ruim 2000 jaar geleden verwoeste joodse tempel.

Tijdens het vrijdaggebed in de Al-Aqsamoskee riep de gebedsleider vervolgens de gelovigen op maandag (gisteren) naar deze op twee na heiligste plaats van de islam te komen om haar te verdedigen. Daarbij sprak hij van een jihad, heilige oorlog.

Gisterochtend gaven duizenden moslims gehoor aan de oproep van de gebedsleider, terwijl beneden bij de Klaagmuur op hetzelfde moment duizenden joodse gelovigen in gebed waren in verband met het Loofhuttenfeest.

Pag.4: Vervolg

    • Salomon Bouman