In Moskou slaat angst voor de snel groeiende criminaliteittoe

MOSKOU, 9 okt. Ook in Moskou slaat de angst voor de criminaliteit toe. Vrijdag luidde premier Nikolaj Ryzjkov de alarmklok. Op de televisie kondigde hij een 'compromisloze oorlog' tegen de misdaad aan. 'De samenleving loopt gevaar', aldus Ryzjkov. Er zal harder en beter gecoordineerd geopereerd worden, zei de premier nadat hij eerst de KGB had gekritiseerd omdat ze tot nu toe niet serieus genoeg bezig was geweest. Minister Bakatin van binnenlandse zaken had een 'ernstige waarschuwing' gekregen, onthulde de premier zelfs publiekelijk.

Twee dagen later werd via hetzelfde journaal het eerste resultaat gemeld. Burgers hebben een fonds in het leven geroepen om de nieuwe vuurwapens, kogelvrije vesten en wat dies meer zij te financieren: de 'verantwoordelijke samenleving' in optima forma.

Maar de overheid verliest haar eigen zakelijke mogelijkheden ook niet uit het oog. De overgang naar de vrije-markteconomie is in aantocht en daar wil zij in meedelen. De groeiende angst voor de criminaliteit biedt daarvoor een mooi aanknopingspunt.

Dezer dagen kregen de bewoners van een door buitenlanders bewoond 'diplomatiek huis' in Moskou een offerte van het stadsbestuur in de brievenbus. De flats worden omheind door een hek en bewaakt door een agent van politie. Vroeger had die, tot ergernis van de bewoners, tot taak om een 'politiek' oogje in het zeil te houden. Nu zouden de meesten er graag zoveel mogelijk voor de deur willen hebben staan. Het stadsbestuur, dat officieel toch verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van de politie, heeft op de afdeling stedelijke zaken daarom een bewakingsdienst in het leven geroepen die anti-inbraaksystemen moet verkopen. Het komt er op neer dat het aldus beveiligde pand een rechtstreekse lijn krijgt met de politie, die moet komen kijken als het alarm afgaat. Roebels wil het openbaar bestuur hiervoor niet hebben. Het is slechts geinteresseerd in valuta. De installatie van het systeem kost, afhankelijk van de oppervlakte, tussen de 500 en 1.750 gulden. Voor een flat van 75 vierkante meter zou het ongeveer duizend gulden zijn. Daarna moet er bovendien ook nog een maandelijke huurprijs betaald worden, varierend van 70 gulden voor een kleine woning tot 850 gulden voor een groot kantoor.

De zaken beginnen te lopen, zo laat een medewerker van het gemeentebestuur weten. Tot nu toe laten twintig kantoren en zestig flats zich aldus beschermen.